Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 13:08

Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά στην παραλία 

Γράφτηκε από τον

Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά στην παραλία 

 Μια βόλτα στην οδό Ναυαρίνου αρκεί για να πειστεί και ο πιο… αισιόδοξος επενδυτής ότι η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι νεκρή το χειμώνα, γι' αυτό και ολοένα και περισσότερα μαγαζιά βάζουν λουκέτο μην μπορώντας να πληρώσουν το ενοίκιο.

Την ίδια ώρα στα συνέδρια, πολιτικοί και “απορροφητήρες των ΕΣΠΑ” που αυτοπροσδιορίζονται ως επιχειρηματίες συνεχίζουν να μιλούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν γιατί το κέντρο της πόλης αντιμετωπίζει μικρότερα οικονομικά προβλήματα από την προικισμένη περιοχή της παραλίας. 

Μακριά όμως από τα συνέδρια και τους “σοφούς”, η πραγματική αγορά αναπτύσσεται στο κέντρο της Καλαμάτας επειδή εκεί, εκτός από τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, λειτουργούν δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς και εμπορικά μαγαζιά. Συγκεκριμένα στο κέντρο συνωθούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που μετά την εργασία τους ή τις αγορές τους πίνουν έναν καφέ ή πηγαίνουν για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Αντιθέτως στην παραλιακή ζώνη, εκτός από τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δεν υπάρχει άλλη αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. 

Μπορεί να αποκτήσει ζωή το χειμώνα η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας; Η αυτονόητη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η παραλιακή ζώνη θα αποκτήσει ζωή όταν κάποια δημοτική αρχή αποφασίσει πως πρέπει να συγκρουστεί με όσους δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα. 

Η ίδρυση και λειτουργία λαϊκής αγοράς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο πάρκο του Λιμενικού, η παροχή ετήσιων αδειών για πάγκους μικροπωλητών και καλλιτεχνών σε συγκεκριμένα σημεία του πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, καθώς και μια μόνιμη έκθεση παραδοσιακών προϊόντων είναι λίγες μόνο από τις προτάσεις που η υλοποίησή τους θα έδινε κίνητρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην παραλιακή ζώνη. Η πεζοδρόμηση όλων των δρόμων μεταξύ Κρήτης και Ναυρίνου από το λιμάνι έως την Ηρώων θα έδινε επίσης κίνητρα για να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα ώστε να αυξηθεί η κίνηση στην περιοχή. 

Δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή νομίζει ότι θα προσελκύσει κόσμο στην παραλιακή ζώνη κρεμώντας κορδέλες στις μουριές και στολίζοντας ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και να αυξήσει τα λουκέτα στα μαγαζιά. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:12