Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 13:34

Κάθε λιμάνι και καημός

Γράφτηκε από τον

Κάθε λιμάνι και καημός

 

H σκέψη (γιατί η Ελλάδα πορεύεται με σκέψεις και όχι με συνολικό σχέδιο) του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για δημιουργία μαρίνας μεγάλων γιοτ στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά φυσικά έχει να ξεπεράσει όλα τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές ιδέες στην Ελλάδα.

Για να δημιουργηθεί λοιπόν μαρίνα μεγάλων γιοτ θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεπεραστούν τα γνωστά σε όλο τον κόσμο γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν εδώ και δέκα χρόνια την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίου στο ίδιο λιμάνι. Ενδεχομένως ο κ. Νίκας να πιστεύει ότι είναι πιο εύκολο να ιδρυθεί μαρίνα από υδατοδρόμιο. Σημασία όμως δεν έχει η δική του προαίσθηση αλλά η διάθεση των γραφειοκρατών που θα χειριστούν το θέμα και μεταξύ άλλων θα εξετάσουν τις ενστάσεις όσων έχουν λόγους για να μην γίνει η μαρίνα.

Πριν συνεχίσω τον σχολιασμό, οφείλω να ξεκαθαρίσω για να μην προκληθούν παρεξηγήσεις ότι θεωρώ πως το λιμάνι της Καλαμάτας έχει πάψει να είναι εμπορικό και δεν πρόκειται να ξαναγίνει τουλάχιστον τα επόμενα τριάντα χρόνια, γιατί πλέον έπαψε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Βεβαίως πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που θα πιστεύουν ότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα η Αφρική θα γίνει οικονομική υπερδύναμη, αλλά μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται με ορθολογικά κριτήρια και όχι με γνώμονα τα μεταφυσικά οράματα όσων πίστεψαν ότι η "αραβική άνοιξη" θα φέρει την ανάπτυξη στη Μεσσηνία. Γι’ αυτό το λιμάνι της Καλαμάτας μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο τουριστικά με την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και γιοτ.

Για να αξιοποιηθεί όμως τουριστικά το λιμάνι της Καλαμάτας, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα θέση της δημοτικής αρχής και των περισσότερων φορέων της πόλης, θα πρέπει να γίνουν έργα υποδομής και στον ονομαζόμενο προλιμένα που εκτείνεται από το μόλο του “Πανελληνίου” έως τα “Βραχάκια”. Μόνο τότε είναι οικονομικά συμφέρουσα μια ιδιωτική επένδυση πολλών εκατομμυρίων. Αυτή η επένδυση μεταξύ άλλων θα βαθύνει τη λιμενική λεκάνη ώστε αυτή να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια που τώρα δεν μπορούν να πιάσουν το λιμάνι της Καλαμάτας.

Από εκεί και πέρα όποιος νομίζει ότι θα βρεθεί επενδυτής (και όχι κρατικοδίαιτο αρπακτικό) που θα δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να διατηρηθούν οι αυθαίρετες παράγκες στο λιμάνι, μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι πλέον δεν υπάρχουν δανεικά για... αρπαχτές. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η "ζαριά" του δημάρχου Καλαμάτας στο λιμάνι της πόλης είναι πολύ μεγάλη και ότι από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η υστεροφημία του. Ετσι κι αλλιώς μετά από δέκα χρόνια κανένας δεν θυμάται έναν τοπικό άρχοντα, ούτε για τις αναπλάσεις που έκανε ούτε για τα δημαρχεία που έφτιαξε. Αντιθέτως όλοι θυμούνται αυτόν που αλλάζει την οικονομική πορεία μιας πόλης.

Υ.Γ. Και φυσικά κανένας δεν θα θυμάται ότι ο κ. Νίκας επέμενε να ενταχθεί στο ΓΠΣ της Καλαμάτας η κατασκευή εμπορικού λιμανιού στη Δυτική Παραλία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 13:43