Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 12:51

Ολα στο φως για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

Ολα στο φως για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

Οι δηλώσεις του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλου για τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν πρόσθεσαν τίποτα ουσιαστικό στο... σίριαλ του έργου.

Αντιθέτως τα υπονοούμενα και οι χαρακτηρισμοί μπέρδεψαν περισσότερο τους πολίτες, που προσπαθούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τα μισόλογα, την αντιπαράθεση και τις θεωρίες συνωμοσίας των καφενείων.

Την υπόθεση συσκοτίζει ακόμα περισσότερο η κυβερνητική σιωπή, αφού μέχρι τώρα κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει ανακοινώσει για ποιο λόγο αγνοήθηκε η παραλιακή χάραξη και δόθηκε εντολή στον "Μορέα" να συντάξει καινούργια. Η θεωρία της ακριβής παραλιακής χάραξης είναι μόνο για ανόητους αφού πριν τη χάραξη της νέας κανένας δεν γνωρίζει το κόστος και το όφελός της και άρα είναι αδύνατη η σύγκριση μεταξύ τους. Εννοείται στην παρουσίαση της νέας χάραξης περιμένουμε αναλυτικά στοιχεία και συγκριτικούς οικονομικούς πίνακες για τις δύο εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου ο καθένας μας να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή παρουσιαστεί μόνο η νέα χάραξη χωρίς συγκριτικά στοιχεία με την παραλιακή, και ανεξάρτητα από το πότε και αν θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος, οι θεωρίες συνωμοσίας θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα δηλητηριάσουν τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική ζωή όχι μόνο του Δήμου Μεσσήνης αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Ποιες είναι οι θεωρίες συνωμοσίας; Σύμφωνα με την πρώτη, αιρετοί του Δήμου Μεσσήνης που έχουν περιουσία στην περιοχή έχουν αλλάξει τη χάραξη για να μην απαλλοτριωθούν τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, επιχειρηματίες ζήτησαν να αλλάξει η χάραξη γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ματαίωναν μεγάλη επένδυση που είχαν προγραμματίσει. Ειλικρινά δεν ξέρω (γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα το δημοσιοποιούσα) αν οι φήμες αυτές έχουν έστω και ελάχιστη δόση αλήθειας ή αν τις γέννησε η αφόρητη πλήξη της ελληνικής επαρχίας που αναζητά παντού εχθρούς για να ξεφύγει από τη μονότονη ηρεμία. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Με απλά λόγια για να μην κάνουν οι αιρετοί και οι επιχειρηματίες ότι δεν κατάλαβαν για ποιον χτυπάει η καμπάνα: Αιρετοί και επιχειρηματίες πρέπει να δηλώσουν δημοσίως αν και ποια χάραξη απαλλοτρίωνε περιουσία τους και αν ζήτησαν να αλλάξει η πορεία του δρόμου. Ειδικά οι επιχειρηματίες (αν και εφόσον πλήττονται τα συμφέροντά τους από κάποια χάραξη) θα πρέπει να βγουν ανοιχτά και να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα συνδυάζουν το ιδιωτικό με το συλλογικό συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με την κυρίαρχη σημερινή άποψη, κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσουμε να συζητάμε δημοσίως για τα έργα που αφορούν την ανάπτυξη του νομού και να μην επιχειρούμε να λύσουμε τα προβλήματα σε διαδρόμους και σκοτεινά δωμάτια.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 12:57