Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 12:08

Πεταμένα λεφτά σε βάλτους και ακτές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η έρευνα για τα 14 εκατομμύρια ευρώ που "βούλιαξαν" στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, κάτω από προϋποθέσεις (που φυσικά δεν υπάρχουν) θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας γενικής προσπάθειας αποκάλυψης των ευθυνών για τα χρήματα που πετάχτηκαν... όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και σε βάλτους, σε δρόμους που κατέρρευσαν ή σε μελέτες που έμειναν για ανεξήγητους λόγους στα συρτάρια.

Μόνο στη Μεσσηνία, εκτός από το λιμάνι της Κυπαρισσίας, ένας δικαστικός λειτουργός θα μπορούσε να ερευνήσει επίσης τα χρήματα που χάθηκαν στην Τσακώνα (αλήθεια, αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος;), στη ΜΟΛΑΚ, σε μελέτες διαχείρισης των απορριμμάτων, σε έργα προστασίας της ακτής που καταστρέφουν τις διπλανές ακτές αλλοιώνοντας παράλληλα το τοπίο, στην αποκατάσταση χωματερών την ώρα που άνοιγαν νέες, αλλά και στα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών γραμμών λίγο πριν σταματήσει εντελώς η κυκλοφορία των τρένων.

Στην Ελλάδα όμως, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να πέφτει ολόκληρος αυτοκινητόδρομος στην Τσακώνα χωρίς να αποδοθούν ποτέ ευθύνες, όχι μόνο για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν, αλλά και για την καθυστερημένη σύγχρονη οδική σύνδεση της Μεσσηνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εξίσου φυσιολογικό θεωρείται το να μη λειτουργεί η ΜΟΛΑΚ αν και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό της. Κανένας δεν προβληματίζεται ούτε καν για τα δεκάδες εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στον "εκσυγχρονισμό" της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα λίγο πριν το τρένο σφυρίξει για τελευταία φορά στην Πελοπόννησο.

Αντιθέτως, οι περισσότεροι Ελληνες -και όχι μόνο οι Μεσσήνιοι- εξακολουθούν να πιστεύουν ότι για τη χρεοκοπία του 2010 ευθύνονται τα... μνημόνια και οι "ανάλγητοι δανειστές", που δεν μας δίνουν νέα δάνεια ώστε να τα πετάξουν ο ελληνικές αρχές σε ακόμα περισσότερα λιμάνια, χωματερές και σιδηροδρομικές γραμμές. Στη διαμόρφωση αυτής της άποψης μάλιστα, τον κυρίαρχο ρόλο τον διαδραμάτισαν ειδικά όσοι πέταξαν τα χρήματα σε λιμάνια και βάλτους, με προφανείς στόχους αφενός να αποκρύψουν τις ευθύνες τους και αφετέρου να διατηρηθούν στην εξουσία, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να ξαναπετάξουν λεφτά όπου βρουν.

Ευθύνες στο... μνημόνιο επέρριψαν βέβαια και όσοι δεν είχαν κυβερνήσει μέχρι τη χρεοκοπία του 2010, με στόχο να πιάσουν στασίδι στο Μαξίμου αξιοποιώντας τον "εθνικό κορμό" όσων σιωπούσαν για τα πεταμένα λεφτά. Εννοείται ότι τα κατάφεραν πανεύκολα, γιατί τον αντιμνημονιακό δρόμο τον είχαν ανοίξει όσοι ήθελαν να κρύψουν πίσω από τους ξένους τις δικές τους ευθύνες για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι, χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δυτικό κράτος, βασισμένο στις αρχές της αξιοκρατίας, του υγιούς ανταγωνισμού και της επιστημονικής αξιοποίησης των παραγωγικών πόρων. Ετσι, χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία για τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος, που θα αποδίδει ευθύνες σε όσους πετούν εκατομμύρια σε λιμάνια, ακτές και χωματερές.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:08