Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 15:15

Ανάγκη δημιουργίας μεγάλων ξενοδοχείων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Τρίτη μεσημέρι και στο Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας επικρατούσε μια... ακινησία που θύμιζε τη δεκαετία του 1970. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, ήταν προφανώς ιδανικά.

Ομως για πολλές από τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα έχοντας μόνο 3-4 πελάτες την ημέρα.

Δυστυχώς η Καλαμάτα, όπως και πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, έχει δύο κέντρα που λειτουργούν εναλλάξ και μια πολύ μικρή σεζόν για το καθένα. Ετσι το χειμώνα αδειάζει η Παραλία, και αν φτιάξει νωρίς ο καιρός, από την άνοιξη ερημώνει το Ιστορικό Κέντρο. Αν λοιπόν τα επόμενα χρόνια δεν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τουριστών, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να ακολουθήσουν την πορεία εκείνων που ήδη έβαλαν λουκέτο επειδή δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν.

Για να μην κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις, η Μεσσηνία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες - και παράλληλα να επεκτείνει χρονικά την τουριστική της σεζόν. Ούτε όμως η προσέλκυση επισκεπτών ούτε και η επέκταση της σεζόν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι υπόλοιποι καθιερωμένοι προορισμοί ξεκινούν από πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη Μεσσηνία που απέκτησε όνομα στο χάρτη μόνο την τελευταία δεκαετία. Η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης μεγάλων μονάδων που θα σήκωναν το βάρος της προβολής, το οποίο μέχρι τώρα σηκώνει ουσιαστικά μόνη της η Costa Navarino.

Αν λοιπόν οι πολιτικοί δεν είχαν στο μυαλό τους μονάχα την επανεκλογή τους, εδώ και δεκαετίες θα είχαν αλλάξει τον χωροταξικό σχεδιασμό της Μεσσηνίας με στόχο τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Τον ίδιο στόχο θα πρέπει να έχει και η επιχειρηματική κοινότητα, καθώς είναι αδύνατη η επιβίωση των μικρομεσαίων μονάδων χωρίς τη στήριξη μεγάλων ξενοδόχων οι οποίοι μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους οπερέιτορ που διακινούν εκατομμύρια τουρίστες.

Σε διαφορετική περίπτωση -που βεβαίως είναι και η πιο πιθανή- οι μόνοι που θα συνεχίσουν να έχουν σίγουρη δουλειά είναι οι πωλητές… λουκέτων και οι διακοσμητές που φτιάχνουν καινούργια καταστήματα στη θέση εκείνων που έκλεισαν.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 15:04