Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 17:41

Ασύμμετρη ενημέρωση και περιφερειακή συνείδηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η είδηση της συνάντησης των “γαλάζιων” περιφερειακών συμβούλων με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ προχθές ήταν ήδη πρώτο θέμα στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεσσηνίας, δεν δημοσιοποιήθηκε σε καμία ιστοσελίδα της Αρκαδίας και της Λακωνίας, ενώ δημοσιεύτηκε μόνο σε μία ιστοσελίδα της Αργολίδας και μία της Κορινθίας.

Ειλικρινά δεν ξέρω (και δεν με ενδιαφέρει κιόλας να μάθω) αν τα μέσα των άλλων  νομών δεν είχαν την είδηση ή αν την είχαν και την έκρυψαν από τους πολίτες. Ούτε ξέρω επίσης αν είναι περισσότερο επικίνδυνος ο δημοσιογράφος που “χάνει” την είδηση ή ο δημοσιογράφος που την κρύβει από τους πολίτες. Γνωρίζω μόνο ότι η ασύμμετρη ενημέρωση αφενός υποσκάπτει κάθε προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακής συνείδησης και αφετέρου οδηγεί την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον ανώριμο να συζητήσουμε για περιφερειακή ολοκλήρωση την ώρα που οι οικονομικές μονάδες, οι βασικές δομές και ο θεσμοί έχουν ακόμα νομαρχιακό ή εθνικό προσανατολισμό. Βεβαίως κάτω από προϋποθέσεις και εφόσον το επιτρέψει κάποτε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να ενταθεί η προσπάθεια ολοκλήρωσης τόσο με την παροχή κινήτρων για περιφερειακή επέκταση των επιχειρήσεων όσο και με τη δημιουργία περιφερειακών μονάδων, όπως για παράδειγμα μιας πελοποννησιακής καρδιολογικής κλινικής που θα εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους όλων των νομών της Πελοποννήσου. Προσωρινά η προσπάθεια αυτή έχει επικεντρωθεί στο στόχο της πολιτικής ολοκλήρωσης, ενώ η οικονομική και η κοινωνική έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Μπορεί όμως να επιτευχθεί πολιτική ολοκλήρωση μιας Περιφέρειας χωρίς οικονομική και κοινωνική ενοποίηση; Δεν θα επιχειρήσω να απαντήσω στο ερώτημα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν ερωτηθούν, διαφορετική απάντηση θα δώσουν οι Μεσσήνιοι και διαφορετική οι Λάκωνες. Και σίγουρα η άποψή τους δεν διαμορφώνεται μόνο από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 17:42