Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 17:07

Ο "δείκτης" των μικρών αγγελιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο "δείκτης" των μικρών αγγελιών


Μια γρήγορη ματιά στις μικρές αγγελίες του τοπικού Τύπου αξίζει κάποιες φορές περισσότερο από μια ακριβοπληρωμένη μελέτη, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να εξαγάγει σε πραγματικό χρόνο ασφαλή συμπεράσματα για την κτηματαγορά και την αγορά εργασίας στις οποίες απεικονίζονται πλήρως οι τάσεις για την πορεία της οικονομίας.

Διαβάζοντας λοιπόν τις αγγελίες της "Ε", ακόμα και κάποιος που ήρθε διακοπές στη Μεσσηνία χωρίς να έχει ακούσει τίποτα για την ύφεση, θα αντιληφθεί ότι η κτηματαγορά είναι... ακίνητη, καθώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε για ακίνητα με σκοτωμένες τιμές.
Αντιθέτως υπάρχει αξιοσημείωτη κίνηση στην αγορά εργασίας της Μεσσηνίας χάρη στη μικρή μεν αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη τουριστική ανάπτυξη. Ουσιαστικά και στη Μεσσηνία αρχίζει να γίνεται εμφανές το έλλειμμα έμπειρων ειδικοτήτων του τουριστικού κλάδου, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ετσι αναγκάζονται (ή θα αναγκαστούν) να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη προκειμένου να προσελκύσουν ή να κρατήσουν ειδικευμένους και έμπειρους εργαζόμενους. Στην άλλη όχθη, οι επιχειρηματίες της αρπαχτής δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους γιατί οι τελευταίοι βρίσκουν ό,τι ώρα θέλουν δουλειά σε άλλη... γαλέρα.
Από εκεί και πέρα, οι επιθυμητοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας, παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός και δύσκολα θα καταγραφούν από τα greek statistics. Αντιθέτως το υψηλό εισόδημα της τουριστικής παραοικονομίας μπορεί να κάνει ξενοδόχους ή... σεφ ακόμα και Μεσσήνιους επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 17:08

NEWSLETTER