Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 15:32

Ενα γυμναστήριο σε κάθε χωριό

Γράφτηκε από τον

Ενα γυμναστήριο σε κάθε χωριό

Από την εποχή του χουντικού δόγματος "κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο" έως τις μέρες μας, η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη... διασπορά υπηρεσιών σε κάθε γειτονιά.

Σε αντίθεση με τους "κουτόφραγκους" που επιδιώκουν συνενώσεις μονάδων και συγκέντρωση υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, το "ελληνικό μοντέλο" ευνοεί την πολυδιάσπαση, με συνέπεια η αύξηση του λειτουργικού κόστους να γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γι’ αυτό μεταξύ άλλων έχουμε πολλά κέντρα υγείας, αλλά οι ασθενείς χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για δεκάδες ασθένειες. Για τον ίδιο λόγο επίσης έχουμε πολλά δικαστήρια, ενώ η δικαιοσύνη αποδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν λιγότερα δικαστήρια. Για τους ίδιους λόγους έχουμε περισσότερα αστυνομικά τμήματα και σχολικά κτήρια από όσα έχουν οι ανεπτυγμένες χώρες, αλλά δεν είμαστε και τόσο περήφανοι ούτε για την ελληνική αστυνόμευση ούτε για την ελληνική εκπαίδευση.

Ποιος υποψήφιος θα ζητήσει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες και όχι ένα... "γυμναστήριο σε κάθε χωριό"; Φαντάζομαι ότι ξέρετε την απάντηση και άρα δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει σωτηρία.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 19:06