Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 17:28

Φόροι Σουηδίας και υπηρεσίες Νιγηρίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Φόροι Σουηδίας και υπηρεσίες Νιγηρίας

Τα στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2018 (για τα εισοδήματα του 2017) και τα στοιχεία της Eurostat για τις δημόσιες δαπάνες, επιβεβαιώνουν πλήρως όσους υποστηρίζουμε ότι μετά από 3 μνημόνιαη ελληνική οικονομία παραμένει βαριά ασθενής, επειδή οι κοινωνικοί εταίροι αρνούνται να παραδεχτούν ότι το σύστημα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού εξάντλησε τις δυνατότητές του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των φορολογικών δηλώσεων, το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για το 2017 ήταν μειωμένο κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εισοδημάτων που δηλώθηκαν προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα, από τα 73,61 δισ. ευρώ συνολικού εισοδήματος πουδηλώθηκε, τα 60,4 δισ. ευρώ (82%) προέρχονται από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και την καταβολή συντάξεων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες δήλωσαν το 2017 συνολικά μόνο 3,44 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσό που είχαν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 ήταν 3,89 δισ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε περαιτέρω μείωση κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του... προϋπολογισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της naftemporiki.gr:

"Οι κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι όγδοες υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι κρατικές δαπάνες ανέρχονται στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα αγγίζουν στο 47,3%. Η Γαλλία έχει τα πρωτεία (56,5%), ενώ ακολουθούν σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία (54,2%), η Δανία (51,2%) και η Σουηδία (49,4%). Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις δημόσιες δαπάνες δίδεται στην κοινωνική προστασία. Στην Ελλάδα οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας αγγίζουν το 19,4%, την ώρα ενώ ο μέσος όρος της κοινότητας είναι 18,8%. Οι συντάξεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 29% των συνολικών κρατικών δαπανών, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28. Η υγεία απορροφά το 11,1% του συνόλου των κρατικών δαπανών στη χώρα μας, με το ποσοστό να μας κατατάσσει στην 25η θέση μεταξύ των 28. Ακόμη χαμηλότερα, στην 27η θέση, είμαστε στις δαπάνες για εκπαίδευση, οι οποίες καλύπτουν το 8,2% του συνόλου. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες για την παιδεία είναι 3,9%, την ώρα που στην Κύπρο για παράδειγμα το ποσοστό είναι 5,7% και στην Πορτογαλία 5%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Σουηδία και είναι 6,8% ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 4,6%.

Οι δαπάνες για την υγεία καλύπτουν το 5,2% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία «γενικές δημόσιες υπηρεσίες» κατευθύνονται στην χώρα μας δαπάνες που αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των κρατικών δαπανών (δεύτερο υψηλότερο στους 28) και στο 8,3% του ΑΕΠ (το υψηλότερο μεταξύ των 28). Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5,8% του ΑΕΠ. Πρωταθλητισμό ως γνωστόν κάνουμε και στις αμυντικές δαπάνες, που καλύπτουν το 2,5% του ΑΕΠ".

Συμπεράσματα:

Στην Ελλάδα όποιος μπορεί... αποφεύγει να πληρώσει άμεσους φόρους.

Γι' αυτό, το φορολογικό βάρος συνεχίζουν να το σηκώνουν όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό κράτος δαπανά τεράστια πόσα για συντάξεις, δημόσιες υπηρεσίες και εθνική άμυνα, "κλέβοντας" πόρους από την εκπαίδευση και την υγεία. Ετσι, το 82,1% των Ελλήνων (σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ) θεωρεί ότι απολαμβάνει ανεπαρκείς υπηρεσίες σε σχέση με τους φόρους που πληρώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στο σύνολο των 21 χωρών του ΟΟΣΑ, όπου έγινε η έρευνα, είναι 58,5% - και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία, όσον αφορά την άποψη που έχουν οι πολίτες για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ως πότε, παλικάρια, θα... πληρώνουμε φόρους Σουηδίας για δημόσιες υπηρεσίες Νιγηρίας;

Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι να καταρρεύσει πλήρως η κρατικοδίαιτη οικονομία, των προνομιούχων που εμποδίζουν την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμενων επειδή έτσι πιστεύουν ότι θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Με άλλα λόγια: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους κηφήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι ο κίνδυνος, αλλά η λύση.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 08:38

NEWSLETTER