Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 17:37

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η υπεραισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι μόνο πρόωρη, αλλά και ανησυχητική, αφού τις τελευταίες φορές που βιώσαμε αντίστοιχο κλίμα, το 2004 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και το 2015 επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα, οδηγηθήκαμε την πρώτη φορά στην άτυπη χρεοκοπία του 2010 και τη δεύτερη στο διαβόητο δημοψήφισμα του 2015 και στο τρίτο μνημόνιο.

"Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε" λέει η λαϊκή παροιμία - και όπως φαίνεται κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό, αν και στα προηγούμενα "βαφτίσια" δεν πέτυχαν ούτε το φύλο του παιδιού.

Προσωπικά όταν διαβάζω τίτλους όπως "Τέλος οι ουρές στο Δημόσιο" και "Ολα τα έγγραφα μέσω υπολογιστή" θυμάμαι το 2004 τα χαμογελαστά πρόσωπα των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που διαβεβαίωναν τους δημοσιογράφους ότι οσονούπω "επανιδρύεται το κράτος" και ότι οι πολίτες θα απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες ευρωπαϊκού επίπεδου.

Επίσης, όταν ακούω νεοδημοκράτες να μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα, πριν μάλιστα συμπληρώσει ένα μήνα στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θυμάμαι του συριζαίους που θριαμβολογούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για την επιστροφή της ελπίδας στην Ελλάδα.

Ανεξάρτητα όμως από την υπεραισιοδοξία και τις πρόωρες θριαμβολογίες για το κυβερνητικό έργο, είναι τουλάχιστον πρόωρη κάθε κρίση για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί κυρίως από την ικανότητά της να εφαρμόσει τους νόμους, και όχι από τις προθέσεις του νομοθέτη. Για του λόγου το ασφαλές, υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 έως σήμερα ψηφίστηκαν δεκάδες νόμοι για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε σχεδόν κανένας.

Γενικά, θα ήμουν περισσότερο αισιόδοξος αν έβλεπα λιγότερους υπουργούς στα "πρωινάδικα" και αν διάβαζα λιγότερες "διαρροές" για τη λειτουργία υδατοδρομίων το... επόμενο καλοκαίρι. Εδικά για τη Μεσσηνία, θα ήμουν πιο ήσυχος αν άκουγα τα κυβερνητικά σχέδια για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Τσακώνα - Καλό Νερό κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, και όχι "κατόπιν εορτής" και μετά από παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αν χρειάζεται παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τα... αυτονόητα, τι θα γίνει με τα δύσκολα και τα σύνθετα;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 17:41