Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 13:04

Φοροελαφρύνσεις ή μεταρρυθμίσεις;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Φοροελαφρύνσεις ή μεταρρυθμίσεις;

 Επειτα από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης, η Μεσσηνία εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα προσδοκώντας να αναπληρώσει το συντομότερο δυνατό τα χαμένα εισοδήματα και, παράλληλα, να εντάξει στην παραγωγική διαδικασία τους ανενεργούς παραγωγικούς συντελεστές.

Ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά εύκολα θα επιτευχθεί, ειδικά αν η πολιτική και η τοπική ηγεσία δεν αντιληφθούν έγκαιρα ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με πενταετή προγραμματικά σχέδια, αλλά με απελευθέρωση των αγορών - και μόνο από επιχειρήσεις που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Δυστυχώς όμως, ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια ύφεσης, τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική ηγεσία δείχνουν ανέτοιμες να εγκαταλείψουν το μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού και να εμπιστευτούν την οικονομία της αγοράς. Θεωρητικά βεβαίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών, αλλά στην πράξη εξάντλησε τους έξι πρώτους μήνες της θητείας του μοιράζοντας επιδόματα και διορίζοντας διοικήσεις σε δημόσιους οργανισμούς. Θα μου πείτε: Δεν ήταν αναγκαίες οι φοροελαφρύνσεις που αποφασίστηκαν, για τη λειτουργία της αγοράς; Αναγκαίες ήταν, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται η οικονομία για να παραγάγει πλούτο, ώστε να ανακτηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία τα εισοδήματα που χάθηκαν κατά τη δεκαετία της ύφεσης.

Για παράδειγμα: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αρκεί για να δημιουργηθεί στη Μεσσηνία το κρίσιμο μέγεθος των τουριστικών κλινών που απαιτούνται για να καταξιωθεί ο νομός στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ενας δήμος, μια Περιφέρεια και μια κυβέρνηση που δεν θα φοβούνταν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα της παρακμής θα είχαν ψηφίσει ήδη ένα ειδικό τουριστικό χωροταξικό, το οποίο θα έδινε κίνητρα στους επενδυτές για να επιλέξουν τη Μεσσηνία αντί να ψάχνουν ακίνητα στην Αττάλεια. Προσωπικά θα ζητούσα από την κυβέρνηση να παραχωρήσει στην Περιφέρεια και στους δήμους τις αρμοδιότητες  καθορισμού των φορολογικών συντελεστών και είσπραξης των φόρων. Μόνο έτσι θα βλέπαμε στην πράξη ποιος δήμαρχος και ποιος περιφερειάρχης θα ασκήσει φιλοεπενδυτική πολιτική και ποιος θα αυξήσει τους φόρους για να μοιράζει επιδόματα και παροχές στο εκλογικό σώμα. Η κυβέρνηση όμως δείχνει να έχει ξεχάσει ακόμα και την υπόσχεση να αναθέσει στους δήμους την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Κατά τα άλλα, ο μικρός αποτελεσματικός δήμος και η επιτελική Περιφέρεια παραμένουν όνειρα θερινής νυκτός, που εξακολουθούν να τα οραματίζονται όσοι αρνούνται να παραδεχτούν ότι η «παράλληλη οικονομία» θα συνεχίσει να ανθεί όσο βρίσκεται υπό διωγμόν η επιχειρηματική δραστηριότητα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 13:06

NEWSLETTER