Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 18:51

Πορεία στο άγνωστο με στοιχεία του... 2016

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πορεία στο άγνωστο με στοιχεία του... 2016

Στο τέλος του έτους οι οικονομικές μονάδες, από το μικρότερο νοικοκυριό έως το μεγαλύτερο κράτος, συνηθίζουν να κάνουν απολογισμό της δραστηριότητάς τους, μετρώντας τόσο το εισόδημα που παρήγαγαν όσο και την περιουσία τους.

Επειδή βέβαια η καταγραφή και η απογραφή των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εύκολη υπόθεση, τα αποτελέσματα των ισολογισμών των μεγάλων εταιρειών και το ΑΕΠ των κρατών δημοσιεύονται μετά από λίγους μήνες. Αντιθέτως στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία θα μάθουμε τα στοιχεία για το περιφερειακό και νομαρχιακό ΑΕΠ το... 2022. Μέχρι τότε, όχι μόνο οι εν δυνάμει επενδυτές, αλλά και οι πολιτικοί, θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις με οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης τριετίας.
Αν αμφιβάλλετε γι’ αυτό, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε στοιχεία για το ΑΕΠ ανά Περιφέρεια και νομό στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής - όπου θα διαπιστώσετε ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2016.
Από εκεί και πέρα, και ενώ στο παγκόσμιο χωριό φουντώνει η συζήτηση για τα Big Data και τα Open Data, στην Πελοπόννησο δεν γνωρίζουμε ούτε καν τη μηνιαία κίνηση στο αυτοκινητόδρομο Α7. Σε νομαρχιακό επίπεδο δεν γνωρίζουμε επίσης ούτε την επιβατική κίνηση στη γραμμή λεωφορείων Καλαμάτα – Αθήνα ή τον αριθμό των επισκεπτών στην Αρχαία Μεσσήνη.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δίνονται στη δημοσιότητα οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ετσι οι Μεσσήνιοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν αφενός ότι μας χωρίζει τεράστια απόσταση από τις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές... και αφετέρου ότι οι πολιτικοί τόσα χρόνια πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Θα κατανοούσαμε ακόμα καλύτερα την οικονομική μας κατάσταση, αν γνωρίζαμε επισήμως πόσες ξενοδοχειακές κλίνες διαθέτει η Καλαμάτα και πόσες διανυκτερεύσεις καταγράφονται κάθε μήνα. Δυστυχώς όμως, ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών παραμένει... επτασφράγιστο μυστικό - σαν password τραπεζικού λογαριασμού!
Κλείνοντας, απλώς θα τονίσω για μια ακόμα φορά την ανάγκη να δημιουργηθούν δημοτικές και περιφερειακές στατιστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα καταγράφουν και θα δημοσιοποιούν εγκαίρως όλα τα οικονομικά στοιχεία της Περιφέρειας και των δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι επιχειρηματίες, και μαζί τους βέβαια οι πολίτες, θα συνεχίσουν να πορεύονται στα τυφλά προς το άγνωστο, με στοιχεία του... 2016.

 

latnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 13:05

NEWSLETTER