Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 17:51

Συμπεράσματα από την απρόβλεπτη κίνηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η κοσμοσυρροή στην Καλαμάτα το τριήμερο της Καθαροδευτέρας αφενός αιφνιδίασε τους πάντες και αφετέρου ανέδειξε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά, προκειμένου να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ότι η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορονοϊού έφερε περισσότερο κόσμο στην Καλαμάτα την Καθαρά Δευτέρα. Αν δεν είχαν ακυρωθεί τα καρναβάλια σε Μεσσήνη, Μεθώνη, Φιλιατρά, Μεγαλόπολη, πολλοί από τους επισκέπτες της Καλαμάτας θα είχαν πάει σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη και ενώ πολλά μαγαζιά της παραλιακής ζώνης είναι ακόμα κλειστά, οδήγησε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς πολλοί επισκέπτες σχημάτισαν ουρές στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι πελάτες των μαγαζιών, που σε αρκετές περιπτώσεις έφυγαν δυσαρεστημένοι. Οπως φάνηκε, η Καλαμάτα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο καθώς διαθέτει πολλά μαγαζιά για την εξυπηρέτηση των ντόπιων και λίγα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών σε περιόδους αιχμής (Μεγάλη Παρασκευή, Δεκαπενταύγουστος κ.λπ.).

Εννοείται ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με τους επισκέπτες δύο - τριών τριημέρων και για αυτό η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένα και με εξασφαλισμένη πελατεία είναι μόνο τα καταστήματα που έχουν υψηλή βαθμολογία στις ταξιδιωτικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Και αφού αναφερθήκαμε στις διαδικτυακές πλατφόρμες θα ήταν λάθος να μην σημειώσουμε ότι πολλοί επισκέπτες της Καλαμάτας φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα της Airbnb και ότι τα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν είχαν τις κλίνες που απαιτούνται για να διανυκτερεύσει τόσο μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε ότι συγκριτικά με τους καθιερωμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς το μέσο κατάστημα εστίασης της Καλαμάτας παραμένει φθηνότερο, ποιοτικότερο και με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 14:02