Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 14:27

Ωρα ευθύνης για τη δημόσια υγεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός από την τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής, που συνιστούν οι επιστημονικοί φορείς και αφετέρου από την προστασία των ευπαθών ομάδων, ιδίως των υπερήλικων και των ασθενών ηλικιωμένων.

Εννοείται ότι αναγκαία προϋπόθεση για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού είναι η τυφλή υπακοή στις οδηγίες της Πολιτείας και ότι η ανυπακοή στις ιατρικές εντολές ισούται με εγκληματική ενέργεια σε βάρος ανθρώπινων ζωών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκρουστεί όποτε και όταν χρειάζεται ακόμα και με φορείς, όπως η Εκκλησία, που προσεγγίζουν την αντιμετώπιση του κορονοϊού με θεολογικά κριτήρια. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να αγνοήσει το πολιτικό και οικονομικό κόστος που έχει η απαγόρευση δραστηριοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους και να κλείσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τα σχολεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους αθλητικούς χώρους.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη να προστατέψει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους συνανθρώπους του. Δυστυχώς όμως ενώ πολλοί είναι έτοιμοι να κατακρίνουν (σωστά) την Εκκλησία, επειδή δεν παίρνει μέτρα προστασίας των πιστών, την ίδια ώρα αφήνουν απροστάτευτους και εκτεθειμένους τους υπερήλικες συγγενείς και φίλους τους.

Ειλικρινά εύχομαι να μην χρειαστεί και στην Ελλάδα να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα ολόκληρες περιοχές ή ευπαθείς ομάδες. Ξέρω όμως ότι οι ευχές θα πιάσουν τόπο μόνο αν ακολουθήσουμε ατομικά με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής και παράλληλα απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε συγγενείς και φίλους.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 14:03