Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 09:09

Ο πραγματικός φαύλος κύκλος της φοροδιαφυγής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

"Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα λένε στην Εσπερία, υπάρχουν σταθερές αξίες που αντέχουν στο χρόνο και στον... εκσυγχρονισμό. Μία από τις σταθερές αξίες είναι η υπόσχεση που δίνουν όλοι οι υπουργοί Οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, μα η... υπόσχεση μένει. Κάθε επίδοξος υπουργός Οικονομίας την προεκλογική περίοδο, όταν τον ρωτούν πού θα βρει χρήματα για τις παροχές, δηλώνει ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους λόγω της μείωσης της φοροδιαφυγής. Μετά τις εκλογές ο  φιλόδοξος υπουργός με σοβαρό ύφος μπροστά στις κάμερες ανακοινώνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάνοντας τους φοροφυγάδες να ξελιγωθούν στα γέλια αφού ξέρουν ότι οι ανακοινώσεις γίνονται για τα τηλεοπτικά μάτια του κόσμου. Δυο - τρεις μήνες μετά τις ανακοινώσεις, ο ματαιόδοξος υπουργός κοιτώντας τα άδεια ταμεία καλεί τους φοροφυγάδες να "ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους" και να πληρώσουν σε δόσεις τους φόρους που χρωστούν, για να απολαύσουν τις εκπτώσεις που θα τους παρέχει η Πολιτεία"

Αυτά έγραφα στην "Ε" το Σεπτέμβριο του 2008, στη στήλη "Εξω από τα δόντια", περιγράφοντας τον φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, καθώς οι φοροφυγάδες συνεχίζουν το πάρτι την ώρα που οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί μιλούν στις κάμερες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σήμερα λοιπόν, μετά από 5 χρόνια ύφεσης, η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα ακόμα φιλόδοξο φορολογικό νομοσχέδιο για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή... Κατά την ταπεινή μου εκτίμηση θα κάνει για γιγάντια τρύπα στο νερό και στο τέλος θα αναγκαστεί να επιβάλει ακόμα μεγαλύτερους φόρους στα συνήθη υποζύγια: στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους συνεπείς επιχειρηματίες. 

Ουσιαστικά, και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτυπώνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή; Επειδή δεν μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κομματικό κράτος που δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. 

Οι φοροφυγάδες ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι πελάτες των κόμματων που διεκδικούν την εξουσία. Οι φοροφυγάδες είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που κλέβουν το κράτος έχοντας ως άλλοθι την αδυναμία του κράτους να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. «Γιατί να πληρώσω φόρους αφού το ελληνικό κράτος δεν μου παρέχει τίποτα;» αναρωτιέται συχνά ο πολίτης που δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το κράτος παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες επειδή μεταξύ άλλων δεν έχει... έσοδα. 

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους μόνο όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Ακόμα και μισθωτοί ή συνταξιούχοι κλέβουν το κράτος όταν μπορούν. Για παράδειγμα, οι μισθωτοί που έχουν ακίνητη περιουσία πληρώνουν  φόρο για το εισόδημα από την εργασία τους αλλά κρύβουν όσο μπορούν τα έσοδα από τα ενοίκια

Γενικότερα οι Ελληνες κλέβουν το κράτος, γιατί προφανώς θεωρούν ότι η Ελλάδα παραμένει υπό κατοχή κι ότι είναι εθνική υποχρέωση η καταβολή όσο το δυνατόν λιγότερων φόρων στην… Πύλη. Γενικότερα οι Ελληνες βλέπουν ως εχθρό το κράτος και εμπιστεύονται μόνο τον… κοτζαμπάση που τους υπόσχεται φορολογική αμνηστία με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Η εχθρότητα του Ελληνα προς το κράτος έχει βαφτιστεί από πολλούς αφελείς ή ηλίθιους ως «αντιεξουσιαστική ανυπακοή». Στην πραγματικότητα πίσω από την εχθρότητα προς το κράτος καλύπτεται ο ανατολίτικος ραγιαδισμός, η πλήρης υποτέλεια στους τοπικούς κοτζαμπάσηδες που εκλέγονται τάζοντας φορολογική αμνηστία, ρυθμίσεις χρεών και διορισμούς. 

Αν η Ελλάδα δεν απέκτησε πότε σύγχρονο κράτος είναι γιατί δεν το επιτρέπουν οι κοτζαμπάσηδες που εκλέγονται με τα λεφτά και τις ψήφους των φοροφυγάδων. Οσοι πίστεψαν ή πιστεύουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους... απλώς εξορίζονται από την πολιτική σκηνή, καθώς οι απόψεις τους συγκρούονται με τα συμφέροντα των υποτελών στους κοτζαμπάσηδες φοροφυγάδων. 

Με απλά λόγια: Οι κοτζαμπάσηδες πολιτικοί που εκλέχτηκαν και εκλέγονται με τις ψήφους των φοροφυγάδων δε θα ψηφίσουν ποτέ έναν απλό νόμο που θα πατάσσει στ' αλήθεια τη φοροδιαφυγή. Για λόγους πολιτικής τους επιβίωσης, θα συνεχίσουν να φορτώνουν τα βάρη στα συνήθη υποζύγια που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. 

Ο πραγματικός φαύλος κύκλος της φοροδιαφυγής συνεχίζεται μέχρι να χρεοκοπήσει πλήρως και οριστικώς η ελληνική οικονομία. Μετά τη χρεοκοπία οι κοτζαμπάσηδες θα πουν ότι για όλα φταίει η… τρόικα. Ο κοτζαμπασισμός είναι σαν την Ελλάδα. Ποτέ δεν πεθαίνει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 19:50