Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 14:11

Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 που υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής έχει εκπονήσει τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται πως θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής - 5,8%. Το 2021 η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει άνοδο 3,7%. Το ήπιο σενάριο προβλέπει μείωση κατά 4,4% το 2020 και αύξηση κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Το δυσμενές σενάριο, το οποίο συνδέεται με μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κορονοϊού, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.

Στον αντίποδα η UniCredit, αν και αναθεώρησε προς το καλύτερο τις αρχικές εκτιμήσεις επειδή η Ελλάδα αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον κορονοϊό, προβλέπει διψήφιο ποσοστό συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει φέτος το 16% (από 18,6% που έβλεπε πριν), ενώ η αύξηση το 2021 θα φτάσει το 12% (από 15,5% που έβλεπε πριν).

Σε αντίθεση όμως με τις προβλέψεις των τραπεζών και τις επιθυμίες όλων μας, ο τουριστικός κλάδος παραπαίει και δεκάδες επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν πριν το τέλος της σεζόν. Δυστυχώς και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, όπως και οι Ελληνες, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν φέτος όπως ταξίδεψαν τα προηγούμενα χρόνια. Η αναβολή των φετινών διακοπών εξαιτίας του κορονοϊού δεν θα πλήξει μόνο τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις. Θα μειώσει τη ζήτηση προϊόντων που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται και στους τρεις τομείς της οικονομίας. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις παραμένουν κερδοφόρες ή επιβιώνουν επειδή διαθέτουν τα προϊόντα τους στη μεγάλη αγορά των 30 εκ. τουριστών. Φέτος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είμαστε ευτυχείς αν έρθουν 10 εκ. τουρίστες. Μετά από 10 χρόνια βαθιάς ύφεσης πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν μείωση των πωλήσεών τους κατά 30%; Προφανώς η απάντηση δεν υπάρχει στις ε κ τ ι μ ή σ ε ι ς των τραπεζών.

Ετσι και αλλιώς εξαιτίας του μεγέθους της "σκιώδους οικονομίας" οι επίσημες αρχές στην Ελλάδα είχαν πάντα πρόβλημα υπολογισμού του πολλαπλασιαστή και των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η αρχική μείωση του εισοδήματος.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 23:12

NEWSLETTER