Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 22:27

Αντιδημοφιλής πρόταση για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τόσο τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης όσο και την αρθρογραφία για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την επιδερμική πολιτική προσέγγιση δύο θεμάτων:

της ασφάλειας του δρόμου και της σύνδεσής του με τον αστικό ιστό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, δεν επισημάνθηκε ότι οι ισόπεδοι κόμβοι είναι λιγότερο ασφαλείς από τους ανισόπεδους.

Ας θυμηθούμε απλώς εδώ ότι το δυτικό τμήμα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, από τη Θουρία έως τον κόμβο της Σπάρτης, είναι ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει κανένα ατύχημα – ενώ αντιθέτως, στον ανοιχτό δρόμο από τον ισόπεδο κόμβο της Σπάρτης έως τη Λακωνικής έχουν συμβεί ατυχήματα. Οσο για τη διασταύρωση με την οδό Αναπαύσεως, θα ήταν αστεία αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Επιπλέον, ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος δεν είναι μόνο η κύρια και πιο ασφαλής είσοδος της Καλαμάτας, αλλά και η είσοδος που επιβαρύνει λιγότερο τον κυκλοφοριακό φόρτο τόσο του κέντρου της πόλης όσο και της παραλιακής ζώνης. Με δεδομένη λοιπόν τη βούληση της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος και για τη λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, οι δυο δρόμοι θα πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους ώστε να μην επιβαρυνθεί το κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και η παραλιακή ζώνη, με οχήματα που θα εισέρχονται στη πόλη είτε από τη Νέα Είσοδο είτε από νοτιότερα.

Με απλά λόγια: Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος πρέπει να ξεκινά από τον κόμβο του "Μορέα" δίπλα στο Αεροδρόμιο, επειδή η διέλευση από το Ασπρόχωμα εκτός από ακριβή (και χρονοβόρα εξαιτίας των ενστάσεων που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας) είναι και επιβλαβής, καθώς θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο περιφερειακός συνδέεται με τη Νέα Είσοδο και το λιμάνι, μέσω του ανισόπεδου κόμβου του "Καρέλια" και του ημικόμβου της Αρτέμιδος. Ο περιφερειακός οδηγεί επίσης κατευθείαν στην ανατολική παραλία της Καλαμάτας μέσω των οδών Ηρώων (ειδικά αν κατασκευαστεί ο ισόπεδος κόμβος της Μ. Κάλλας) και Αύρας - και φυσικά μέσω της Λακωνικής σε Βέργα, Μικρή Μαντίνεια και Μάνη. Τέλος, ο περιφερειακός οδηγεί με ασφάλεια και συντομία στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας όπου βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα, χωρίς να πρέπει να διασχίσει κανείς όλη την πόλη.

Κλείνοντας, θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε για ακόμα μια φορά ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν αν δεν συνεχιστεί ο δρόμος μετά τον κόμβο του "Μορέα" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας του υπόλοιπου τμήματος, με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων.

Ετσι κι αλλιώς η οδική ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει σε τουριστική ανάπτυξη, ενώ ένας δρόμος που χωρίζει τη γη υψηλής αγροτικής δραστηριότητας από την παραλιακή τουριστική ζώνη απλώς υπηρετεί τις ψηφοθηρικές ανάγκες όσων δεν θέλουν να αναθεωρήσουν το ΓΠΣ της Καλαμάτας. Ομως για τον οικιστικό τουρισμό και τις προοπτικές της περιοχής από τον ποταμό Αρι έως το Πεταλίδι θα γράψουμε σε επόμενο άρθρο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 18:02