Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 22:31

Το ΓΠΣ τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Το ΓΠΣ τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Καλαμάτας

Οποιος ανοίξει τους χάρτες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμάτας θα διαπιστώσει ότι η παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος ουσιαστικά οριοθετεί την παραλιακή τουριστική ζώνη και τη "γη υψηλής παραγωγικότητας" που φτάνει μέχρι τα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), η οποία εκτείνεται νοτίως του υπάρχοντος δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη.

Με απλά λόγια: Η τουριστική περιοχή περιορίζεται σε μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της παραλίας και της νοητής χάραξης του παραλιακού δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Βόρεια της νοητής χάραξης οι εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί "γη υψηλής παραγωγικότητας" και βορειότερα (αλλά νοτίως του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη) μπορούν να λειτουργήσουν πυρηνελαιουργεία στα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής.

Συγκεκριμένα το ΓΠΣ -που υπενθυμίζουμε είναι νόμος του κράτουςπροβλέπει επί λέξει για την παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αρι και Παμίσου και του δρόμου Μεσσήνη - Ασπρόχωμα:

" • Ενταξη της δυτικής παράκτιας περιοχής για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων (ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα SPA, συνεδριακά κέντρα, δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής κ.τ.λ.) με πρόβλεψη προστατευτικής ζώνης υψηλού πρασίνου -για απομόνωση από την πιθανή όχληση των γεωργικών δραστηριοτήτων ή άλλων εγκαταστάσεων που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

• Προστασία της περιοχής βόρεια της παραπάνω τουριστικής περιοχής χαρακτηρισμένης ως «γης υψηλής παραγωγικότητας» και πρόταση αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών της με την ανάπτυξη ειδικών καλλιεργειών ή/και ενεργειακών φυτών.

• Αποκατάσταση των υποδομών της υφιστάμενης ΒΙΠΕ με αντίστοιχη εγκατάσταση των τσιγγάνων στην προβλεπόμενη θέση στον Μπουρνιά σε συνδυασμό με την αντίστοιχη εγκατάσταση του Δήμου Μεσσήνης".

Γιατί τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά; Γιατί υπάρχουν αιρετοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα οδηγήσει στην τουριστική ανάπτυξη. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι θα βρεθούν επενδυτές που θα ανοίξουν ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στα πυρηνελαιουργεία.

Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι πιο επικίνδυνος. Αυτός που πιστεύει αυτές τις ανοησίες ή αυτός που ξέρει ότι όλα αυτά είναι ανοησίες αλλά ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του ή την εκλογή του. Ξέρω μόνο ότι το ΓΠΣ Καλαμάτας θέτει τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και του νομού.

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το ΓΠΣ Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι η χωροθέτηση του... νέου λιμανιού ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 

lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER