Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 13:59

Σιδηροδρομική γραμμή με σύμβαση παραχώρησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Σιδηροδρομική γραμμή  με σύμβαση παραχώρησης

 

«Μετά την ολοκλήρωση των έργων στη σιδηροδρομική γραμμή Ρίο - Πάτρα, η υπερταχεία θα κάνει από την Αθήνα ως το νέο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας 1 ώρα και 40'.

Η υπεραστική επιβατική κίνηση σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.100.000 επιβάτες το χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, σχεδόν 1,5 εκατ. επιβάτες». Η είδηση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει όσους σχεδιάζουν την κανονικοποίηση της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής της Πελοποννήσου, τόσο στο σκέλος που αφορά το χρόνο του ταξιδιού όσο και στο σκέλος που αφορά τον αριθμό των επιβατών που θα εξυπηρετηθούν.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε ως εξής την ερώτηση προς τους τοπικούς άρχοντες και την κυβέρνηση: Είναι βιώσιμες οι γραμμές Κόρινθος - Καλαμάτα και Πάτρα - Καλαμάτα αν κανονικοποιηθεί απλώς η γραμμή, ή απαιτείται νέα χάραξη και ηλεκτροκίνηση ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες μιας τουριστικά ανεπτυγμένης Πελοποννήσου; Εννοείται ότι το παραπάνω ερώτημα είναι ρητορικό, αφού η κανονικοποίηση της γραμμής στην υπάρχουσα χάραξη θα δημιουργούσε προβληματικά δρομολόγια και νέες επιδοτήσεις που θα πληρώνονταν από τους φορολογούμενους. Για να είναι βιώσιμα λοιπόν τα δρομολόγια, το ταξίδι με το τρένο μεταξύ δυο πόλεων θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον όσο διαρκεί το αντίστοιχο ταξίδι με το λεωφορείο και όχι περισσότερο.

Με την υπάρχουσα χάραξη Κόριθνος - Καλαμάτα, το ταξίδι με το τρένο διαρκεί στην πραγματικότητα έναν... αιώνα, καθώς οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις ταχύτητες του 20ού αιώνα. Η γραμμή Πάτρα - Καλό Νερό έχει σαφώς καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν μεγάλες ταχύτητες, αλλά το τμήμα Καλό Νερό - Ζευγολατιό μάλλον χρειάζεται κι αυτό νέα χάραξη. Σε κάθε περίπτωση και καθώς αγνοείται ήδη η τύχη της μελέτης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Καλαμάτα που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι μάλλον πολύ αόριστος στόχος η έναρξη της μελετητικής διαδικασίας για την κανονικοποίηση της γραμμής Κόρινθος - Καλαμάτα, που αν ακολουθήσει τους συνήθεις ελληνικούς ρυθμούς θα ολοκληρωθεί (η μελέτη) μετά το 2030.

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, και για να μην πληρώνουν επιδοτήσεις οι φορολογούμενοι για μια ακόμα φορά, θα πρέπει να προκηρυχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη-κατασκευή και την ηλεκτροκίνηση των γραμμών Πάτρα - Καλαμάτα και Κόρινθος - Καλαμάτα, με σύμβαση παραχώρησης. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή του νέου δικτύου και σε αντάλλαγμα θα του παραχωρηθούν οι νέες γραμμές για 50 ή 100 χρόνια, χωρίς επιδοτήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Αν αναδειχθεί ανάδοχος, η Πελοπόννησος θα αποκτήσει ανταγωνιστικό σιδηρόδρομο σε χρόνο ρεκόρ.

Αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, σημαίνει ότι το δίκτυο δεν είναι βιώσιμο και καλό είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία που ενδέχεται να φορτώσει στους φορολογούμενους μεγαλύτερα βάρη από εκείνα που πληρώνουν για τους οδικούς άξονες.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER