Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 18:04

Ποιος έκλεισε τους αεραγωγούς;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Ποιος έκλεισε τους αεραγωγούς;

 

Κάνοντας μετρήσεις στην Καλαμάτα με ένα απλό θερμόμετρο  θα διαπιστώσουμε ότι  οι βόρειες συνοικίες και το κέντρο της  πόλης  έχουν  υψηλότερη θερμοκρασία από την παραλία, ενώ  δεν  χρειάζεται  καμία  μέτρηση  για  να  διαπιστώσουμε ότι η θαλάσσια αύρα σταματά στη Ναυαρίνου, με συνέπεια η μεσσηνιακή  πρωτεύουσα  να μετατρέπεται  το  καλοκαίρι  σε καμίνι. 

Η  Καλαμάτα  υποφέρει  από υψηλές  θερμοκρασίες  το  καλοκαίρι, επειδή οι προηγούμενες γενιές έκλεισαν όλους τους αεραγωγούς  της  πόλης  εγκιβωτίζοντας τα ρέματα και κλείνοντας με δημόσια κτήρια  μεγάλες  αρτηρίες, όπως η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Αξίζει  να σημειωθεί  ότι  η  μετατροπή της πόλης σε καμίνι  έγινε  χωρίς  αντιρρήσεις, ενστάσεις ή επιφυλάξεις, καθώς η οικολογία  τον  20ό  αιώνα  δεν είχε  στη  Μεσσηνία  θέση  στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που εγκλημάτησαν σε  βάρος  του  μέλλοντος  της πόλης,  είτε  επειδή  δεν  έχουν αντιληφθεί  ακόμα  το  λάθος τους είτε επειδή δεν το παραδέχονται  για  λόγους  υστεροφημίας,  δεν  ζήτησαν ποτέ  συγγνώμη  για  τα "λάθη" τους. 

Και  μην  πει  κάποιος ότι  είναι  βαριά  η  λέξη έγκλημα,  γιατί  το  κλείσιμο των οδικών αρτηριών με δημόσια κτήρια έγινε συνειδητά και για ψηφοθηρικούς  λόγους.  Συγκεκριμένα  οι  αιρετοί,  με  την ανοχή της κοινωνίας, επέλεξαν να μειώσουν τον δημόσιο χώρο "κλέβοντας" εκτάσεις από τους δρόμους  αντί  να  αποκτήσουν ιδιωτική γη με την πράξη εφαρμογής  του  Γενικού  Πολεοδομικού  Σχεδίου.  Αν  στο  κάδρο προστεθεί  και  η  άρνηση  των δημοτικών αρχών να ανοίξουν τους  κάθετους  δρόμους  στη Ναυαρίνου, αρχίζει να σχηματίζεται το πορτρέτο των ενόχων. 

Από εκεί και πέρα οι νέοι πολιτικοί που φιλοδοξούν να κάνουν ευρωπαϊκή πόλη την Καλαμάτα,  αν  έχουν  πραγματικά αυτό το στόχο και δεν τον χρησιμοποιούν  ως  όχημα  για  να καταλάβουν  την  εξουσία,  θα πρέπει να καταγγείλουν όσους έκλεισαν τους αεραγωγούς της πόλης και να προτείνουν λύσεις για να φτάσει ξανά η αύρα στο κέντρο και τις βόρειες συνοικίες της πόλης. Σιωπώντας δεν συγκαλύπτουν το έγκλημα. Το συνεχίζουν.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 18:08

NEWSLETTER