Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 20:27

Γιατί απέτυχαν τα μέτρα στη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Γιατί απέτυχαν τα μέτρα στη Ναυαρίνου

 

Οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν στην Παραλία της Καλαμάτας με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο, παίρνουν μια ποικιλία και ένα καραφάκι ούζο και επιστρέφουν ευτυχισμένοι στο σπίτι τους, επειδή απόλαυσαν το μπάνιο τους ή τη βραδινή δροσιά χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία.

Την πραγματικότητα αυτή αρνούνται να παραδεχτούν όσοι αναρωτιούνται τόσο γιατί απέτυχε η πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου όσο και γιατί οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης δεν θέλουν πεζοδρομήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας ζητούν επέκταση των πεζόδρομων.

Με απλά λόγια, να το καταλάβουν και οι κουτοπόνηροι που θεωρούν ότι ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να αγνοήσει πλήρως την τοπική αγορά: Η αγορά της παραλιακής ζώνης, επειδή δεν έχει εμπορικά καταστήματα, προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να πιουν έναν καφέ ή ένα ούζο και να φύγουν. Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης και όχι μόνο της Ναυαρίνου θα πρέπει πρώτα από όλα να εντοπίσουμε τις πολιτικές που απέκλεισαν τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στην περιοχή και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο για την αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας.

Αντιθέτως όποιος νομίζει ότι ο επισκέπτης από το Διαβολίτσι και την Τρίπολη θα έρθει στην Καλαμάτα για να πάρει το αστικό λεωφορείο να πάει στην Παραλία και να κάνει βόλτες σε πεζόδρομο που δεν έχει εμπορικά καταστήματα, απλώς... λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Και αργά ή γρήγορα θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα που προσγειώνει όσους φαντάζονται πως αρκεί ένα νταούλι για να χορέψει η τοπική αγορά.

Δεν χρειάζονται λοιπόν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Ναυαρίνου; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Για να ενταχθεί το παραλιακό μέτωπο στον αστικό ιστό της πόλης 12 μήνες το χρόνο δεν αρκεί η πεζοδρόμηση τμήματος της Ναυαρίνου. Χρειάζεται να δημιουργηθεί δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και η εμπορική αγορά.

Προσωπικά θα ξεκινούσα από την ίδρυση ψαραγοράς στο λιμάνι και τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στο Πάρκο του Λιμενικού. Μετά θα συζητούσα για δημιουργία μόνιμης έκθεσης - πωλητηρίου μεσσηνιακών προϊόντων στο χώρο του ΝΟΚ και ύστερα θα έδινα άδειες σε λαϊκούς καλλιτέχνες και παλαιοπώλες να πουλούν τις δημιουργίες τους και αντίκες στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου. Μετά από όλα αυτά θα καλούσα τους επιχειρηματίες να συζητήσουμε για πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δημόσια συγκοινωνία με ηλεκτρικά οχήματα.

Αλλοι πάλι επιμένουν να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο και μετά να αναρωτιούνται γιατί δεν τρέχει η άμαξα

lathanasis@gmail.com

Θαανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER