Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 19:33

Ωρα αποφάσεων για το ΠΟΠ Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ωρα αποφάσεων για το ΠΟΠ Καλαμάτα

«Ο πρωτογενής τομέας και ο παραγωγικός τομέας της αγροδιατροφής έχουν στρατηγική σημασία για μια χώρα, καθώς πέρα από την οικονομική δραστηριότητά τους, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και έχουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Σε πολλές περιοχές αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Τέλος, η διατροφική παράδοση αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς μιας περιοχής, με σημαντικές προεκτάσεις για τη δυνατότητα προώθησης τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές».

Το παραπάνω απόσπασμα από την έκθεση Πισσαρίδη αρκεί για να αντιληφθούμε ότι ο "πόλεμος" για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας δεν αφορά μόνο τους καλλιεργητές του προϊόντος, αλλά την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, αφού από την έκβασή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπορική χρήση του ονόματος "Kalamata". Με απλά λόγια: Το διεθνώς καταξιωμένο όνομα "Kalamata Olives", αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να ανοίξει την πόρτα της διεθνούς αγοράς και για τα υπόλοιπα μεσσηνιακά προϊόντα, προσελκύοντας ταυτόχρονα επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που θέλουν να καταργήσουν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, οι Μεσσήνιοι έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε το δικό μας μέλλον, αδιαφορώντας πλήρως για όσους επιχειρούν να κάνουν... συνώνυμες του εθνικού συμφέροντος τις εισαγωγές από την Αίγυπτο και την Τουρκία. Αν απεμπολήσουμε τώρα τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, αφού κανένας δεν πρόκειται στο μέλλον να δακρύσει για τα χαμηλά μας εισοδήματα. Γι’ αυτό οι Μεσσήνιοι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αδιαφορώντας για το βραχυπρόθεσμο κόστος: Η κατάργηση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί casus belli – και όποιος την προωθεί άμεσα ή έμμεσα είναι persona non grata στη Μεσσηνία. Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν λάβουν αύριο κιόλας αυτό το αυστηρό μήνυμα, μεθαύριο θα καταργηθεί de facto η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και την επομένη de jure το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας.

Αρκετή υπομονή κάναμε και αρκετό χρόνο δώσαμε σε όλους. Είναι η ώρα των αποφάσεων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 20:50

NEWSLETTER