Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 21:46

Πελατειακά δίκτυα στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Προχθές ξεκίνησε στη Νότια Ιταλία η δίκη της καλαβρέζικης μαφίας που είναι γνωστή ως Ντραγκέτα.

Σύμφωνα με τον κύριο μάρτυρα κατηγορίας, τον πρώην μαφιόζο και νυν συνεργάτη των διωκτικών αρχών Λουίτζι Μποναβεντούρα, η Ντραγκέτα μπαίνει δύσκολα στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, επειδή δεν έχει αυστηρή δομή όπως μία οργάνωση. Είναι περισσότερο ένα χαλαρό δίκτυο μεμονωμένων σογιών, τα οποία συνεργάζονται ευκαιριακά και ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Παλιότερα τα μέλη της Ντραγκέτα έβγαζαν τα χρήματά τους με απαγωγές. Σήμερα, σύμφωνα με τον Λουίτζι Μποναβεντούρα, δρουν περισσότερο στο παρασκήνιο κερδίζοντας πολλά χρήματα, κυρίως μέσα από αναθέσεις δημόσιων κατασκευαστικών έργων.

Σε αντίθεση με τη Νότια Ιταλία, στη Νότια Ελλάδα η προνεωτερική κοινωνία δεν γεννά μαφιόζικα δίκτυα, καθώς οι οικογένειες καλύπτουν τις ανάγκες ή τις φιλοδοξίες τους μέσα από τις δομές της εξουσίας. Με απλά λόγια: Στην Πελοπόννησο τα γρανάζια της παραοικονομίας (που ενδεχομένως είναι μεγαλύτερη από την οικονομία) δεν τα βάφει με αίμα η μαφία. Τα "λαδώνουν" οικογένειες πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων. Παραφράζοντας τον Μαξ Βέμπερ θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Πελοπόννησο το κράτος έχει το μονοπώλιο των πελατειακών σχέσεων.

Ολα αυτά εννοείται ότι τα γνωρίζουν ή τα αντιλαμβάνονται όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και όσοι επιχειρούν να επενδύσουν στην περιοχή και έρχονται σε σύγκρουση με τη προνεωτερική κοινωνία και όσους αγωνίζονται να μην αλλάξει τίποτα, προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Για αυτό αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι η σύγκρουση με το κατεστημένο είναι άσκοπη. Τότε ή θα αποχωρήσουν ή θα βάλουν στην κεφαλή της επιχείρησης ντόπιο αχυράνθρωπο που γνωρίζει καλά τις δαιδαλώδεις διαδρομές των πελατειακών σχέσεων. Κάπως έτσι η αξιοκρατία και ο ανταγωνισμός παραμένουν ζητούμενα στην Πελοπόννησο και ταυτόχρονα όλοι αναρωτιούνται γιατί δημόσια έργα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ολοκληρώνονται σε ένα έτος, στη Νότια Ιταλία και στη Νότια Ελλάδα χρειάζονται μισό αιώνα και τα διπλάσια χρήματα για να... μελετηθούν.

Στην Καλαβρία πιθανά να ακούσουν τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια της δίκης των μελών της Ντραγκέτα. Στην Πελοπόννησο θέλει "ακόμη πολύ φως να ξημερώσει".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός