Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 13:14

Κυβερνητικές αρρυθμίες πριν το... νομισματοκοπείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οι εξελίξεις στα θέματα των δασικών χαρτών και της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλους τους επικοινωνιακούς άσους που είχε κρυμμένους στο μανίκι της και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων, τα οποία μια αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε λύσει στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε το χρονικό περιθώριο που της εξασφάλισε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ψηφοφόρο που δεν πείθεται από επιχειρήματα τύπου "τα ίδια έκαναν και οι άλλοι" ή "για όλα φταίνε οι προηγούμενοι". Οι πολίτες καταψήφισαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πλέον κρίνουν κυρίως την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κρίνουν βεβαίως και την αποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης, αλλά στις εκλογές ο πολίτης πρώτα από όλα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ή καταψηφίζει την κυβέρνηση. Για αυτό αν απογοητευτεί από την κυβέρνηση θα την καταψηφίσει ψηφίζοντας όποιον λεβέντη βρει μπροστά του και... γαία πυρί μιχθήτω.

Ετσι και αλλιώς στην πολιτική δεν έχουν σημασία οι ευθύνες που θα αποδώσει ο ιστορικός του μέλλοντος στον απογοητευμένο ψηφοφόρο. Στην πολιτική γράφουν Ιστορία μόνο όσοι τολμούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της συντήρησης εκφράζοντας τις αναπτυξιακές δυνάμεις. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, μια ακόμα κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη ή ικανή να συγκρουστεί με τις αντιπαραγωγικές δυνάμεις που κρατούν δέσμια την οικονομία. Αρχικά στη Μεσσηνία ενδείξεις για την ατολμία της κυβέρνησης είχαμε μόνο στον τομέα των Υποδομών, καθώς διαπιστώσαμε εγκαίρως ότι η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο έχει "ώρα ΠΑΣΟΚ" αλλά και ότι δεν έχει έτοιμο πλάνο για την επόμενη ημέρα των δημοσίων έργων. Οι ενδείξεις έγιναν ανησυχητικές όταν διαπιστώσαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει αλλαγή μόνο του εκλογικού νόμου αφήνοντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να επαιτούν χρήματα στους διαδρόμους των υπουργείων, αντί να παραχωρήσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας στην αυτοδιοίκηση. Η αδράνεια στον τομέα της Δικαιοσύνης ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική και ενδεικτική της κυβερνητικής ατολμίας.

Το φιάσκο των δασικών χαρτών απέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί λύση, αν και από τη θέση της αντιπολίτευσης το 2017 περιέγραφε ορθώς το πρόβλημα. Πιο ανησυχητική όμως από όλες τις κυβερνητικές αρρυθμίες, είναι η βαλκανική κουτοπονηριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επιχειρεί να καταστρατηγήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης με τεχνάσματα που θυμίζουν το σχέδιο... εισβολής στο νομισματοκοπείο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δύναμη να συγκρουστεί με τους επίδοξους εισβολείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τολμήσει ή φοβάται ότι θα μείνει μόνος με τον Κυριάκο Πιερρακάκη σε έναν ψηφιακό κόσμο που απέχει έτη φωτός από την ελληνική πραγματικότητα;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:01