Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 11:15

Ψάχνοντας την Πίσα και τα μάτια της Γαληνοτάτης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Ψάχνοντας την Πίσα και τα μάτια της Γαληνοτάτης

Από την εποχή των ∆αναών μέχρι σήμερα, η Πελοπόννησος είναι ιδανικό μέρος για να ζεις και να ταξιδεύεις.

Στην ακμή της πριν από 3.500 χρόνια, ήταν γνωστή στα πέρατα της τότε οικουμένης για τον πλούτο της, ενώ σήμερα παραμένει ένας ασήμαντος ταξιδιωτικός προορισμός, που έτσι κι αλλιώς συνεισφέρει ελάχιστα στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στη Νήσο του Πέλοπα – και μόνο οι ασυντήρητες, τις περισσότερες φορές, αρχαιότητες αποκαλύπτουν το ένδοξο παρελθόν της. Καταρχάς από χερσόνησος έγινε πραγματικό νησί, όταν ο ισθμός της Κορίνθου έγινε διώρυγα. Αλλά μεταξύ άλλων έχουν αλλάξει και τα... σύνορα της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα οι Πιζάνοι που θα αναζητήσουν την αρχαία Πίσα, για να προσκυνήσουν τη μητρόπολή τους, με έκπληξη θα διαπιστώσουν ότι βρίσκεται, όπως και η Ολυμπία, στη... ∆υτική Ελλάδα.

Με αυτά τα σύνορα, κάθε άλλο παρά... παράδοξη μοιάζει η διακοπή της πτήσης που συνέδεσε για μικρό χρονικό διάστημα την Καλαμάτα με την Πίζα – αφού έτσι κι αλλιώς ελάχιστοι είναι ακόμα οι Πελοποννήσιοι που θα πάνε για προσκύνημα στους τάφους των Ελλήνων του Λιβόρνο, οι οποίοι το 1821 έστελναν χρήματα και οπλισμό στους εξεγερμένους Μοραΐτες. Ελάχιστοι είναι και οι Πελοποννήσιοι που γνωρίζουν τον Κύκλο της Πίζας και θα αναζητήσουν στην πόλη της Τοσκάνης τα ίχνη του Ιγνάντιου της Μολδοβλαχίας, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Βρετανού φιλέλληνα ποιητή Πέρσι Μπις Σέλλεϊ και της συγγραφέως συζύγου του Μαίρης Σέλλεϊ.

Παράδοξη θα είναι μάλιστα και η διατήρηση της πτήσης Καλαμάτα – Βενετία, αφού ελάχιστοι Πελοποννήσιοι γνωρίζουν το βενετσιάνικο παρελθόν της περιοχής τους, και μάλλον θα εκπλαγούν όταν ακούσουν ότι Regno di Morea ονόμαζε το Βασίλειο του Μορέα η Γαληνοτάτη ∆ημοκρατία της Βενετίας. Άραγε, πόσοι Πελοποννήσιοι να γνωρίζουν ότι η Μεθώνη και η Κορώνη ήταν τα «μάτια της Βενετίας» στη Μεσόγειο από το 1209 μέχρι το 1.500 μ.Χ.; Δεν ξέρω, επίσης, αν ήταν η παραμονή των Βενετών μέχρι το 1669 στην Κρήτη, που έκανε τους απογόνους του Μίνωα περισσότερο φιλόξενους και ριψοκίνδυνους εμπόρους, από τους απόγονους του Ατρέα και του Νηλέα στην Πελοπόννησο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Πελοποννήσιοι ταγοί σήμερα, αν και δηλώνουν περήφανοι για το ένδοξο παρελθόν τους, προτιμούν να κάνουν αναπλάσεις πλατειών με κινέζικες πλάκες αντί να αναστηλώσουν τους μυκηναϊκούς τάφους και τα βενετσιάνικα κάστρα. Και όταν δεν φροντίζουν ούτε τα μνημεία, τι να περιμένουμε; Να μάθουν στον κόσμο την πιο κοσμοπολίτικη εκδοχή της Ιστορίας του; Ή να ανανεώσουν τους εμπορικούς, πολιτιστικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς του με τη Βενετιά και την Τοσκάνη – και τόσους άλλους σημαντικούς τόπους; Τι να κάνουμε, τόσοι είναι...

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER