Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 20:21

Το μοντέλο της επόμενης ημέρας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Το μοντέλο της επόμενης ημέρας

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι πολέμιοι της τουριστικής ανάπτυξης, η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών επισκεπτών στη Μεσσηνία όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τον πρωτογενή τομέα, αλλά κάτω από προϋποθέσεις θα βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών.

Ας δούμε μαζί το μοντέλο της Τοσκάνης που μπορεί να εφαρμοσθεί στη Μεσσηνία, όπως το περιγράφει το ρεπορτάζ του Πέτρου Γκόγκου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ελαίας καρπός”: "Ο μύθος του ελαιόλαδου της Τοσκάνης, μαζί με την προστιθέμενη αξία που επιβάλλει να πληρώνεται το προϊόν, αποτυπώνει και ένα δοκιμασμένο, αποτελεσματικό μοντέλο διάθεσης που χειραφετεί τους παραγωγούς από τις διακυμάνσεις του εμπορίου μεταξύ των μεγάλων της αγοράς. Όπως και στις περισσότερες υποθέσεις του κλάδου, έτσι και στην περίπτωση των μικρών παραγωγών, οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί δραστηριοποιούνται στην πιο «ώριμη» πραγματικότητα. Το μοντέλο της Τοσκάνης, στην περίπτωση των μικρών παραγωγών, περιλαμβάνει απευθείας εξαγωγές ελαιόλαδου από την αποθήκη του παραγωγού σε επισκέπτες των εκμεταλλεύσεων. Πρόκειται για ένα μοντέλο που προφανώς βασίζεται στον τουρισμό και το οποίο στηρίζεται στο γεγονός ότι κάθε σπίτι στην περιοχή Lucca της τοσκανικής υπαίθρου (μέρος αναφοράς της έρευνας) διαθέτει και από ένα μικρό ελαιοτριβείο.

Οι υπόλοιποι ελαιοκαλλιεργητές (60% της τοπικής παραγωγής) ελαιοποιούν και τυποποιούν την παραγωγή τους στο μοναδικό συνεταιριστικό ελαιοτριβείο της περιοχής, και στη συνέχεια παραδίδουν οι ίδιοι την παραγωγή τους σε συνεργαζόμενα εστιατόρια ή καταστήματα τροφίμων. Βασικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι το γεγονός ότι απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά και αγορές από τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και βιομηχανίες του κλάδου, γεγονός που επιτρέπει έναν βαθμό ανεξαρτησίας και "ανοσίας" από τα εμπορικά κόλπα των μεγάλων παικτών.

Στην Ισπανία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μια διαδικασία ανεξαρτητοποίησης των μικρών παραγωγών από την κεντρική αλυσίδα εφοδιασμού. Η περιοχή Castellon μπαίνει κάτω από τον φακό των ερευνητών. Εκεί, το 90% του ελαιόλαδου που παράγεται είναι υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιείται κυρίως στα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία της περιοχής και στη συνέχεια διατίθεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, σε εστιατόρια, καταστήματα delicatessen και άλλες μικρές επιχειρήσεις".

Υπάρχει άλλη πρόταση για το οικονομικό μοντέλο της επόμενης ημέρας;

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 11:54

NEWSLETTER