Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 18:34

Στην Αρχαία Ολυμπία οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το φιάσκο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη μόνιμης επιστροφής των Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συνεχιστεί η αλόγιστη σπατάλη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάληψη και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο θεσμός αρχικά θα παρακμάσει και τελικά θα απαξιωθεί πλήρως. Γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προβάλουν (και όχι να διεκδικήσουν) την ανάγκη επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Δυστυχώς όμως, εδώ και πολλές δεκαετίες η ανάγκη επιστροφής δεν προωθείται, όχι μόνο από κανέναν Έλληνα πολιτικό, αλλά ούτε καν από τους τοπικούς άρχοντες της Πελοποννήσου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο τελευταίος πρωθυπουργός που οραματίστηκε και μίλησε δημοσίως για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. «... Πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τη μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην περιοχή της, εκτός από τη χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα και είχε την ικανότητα να διατηρήσει το βαρύ προνόμιο τελέσεώς τους επί χίλια ολόκληρα χρόνια. […] Η Ελλάς, Κύριε Πρόεδρε, προσφέρεται να διευκολύνει την λύση των προβλημάτων αυτών, διαθέτοντας τον κατάλληλο χώρο, και μάλιστα στην Αρχαία Ολυμπία, για την μόνιμη τέλεση των Αγώνων. Ο χώρος αυτός μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ουδετέρου εδάφους με μια διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα στις εγκαταστάσεις, θα καθιερώνει το απαραβίαστο της περιοχής και θα αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην αθλητική αρμοδιότητά της». Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις επιστολές που έστειλε το 1976 και το 1980 στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής Λόρδο Κιλλάνιν.
H πρόταση δεν ήταν καινούρια. Ο βασιλιάς Γεώργιος A' πρόβαλε την ίδια ιδέα στο επίσημο γεύμα στο τέλος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών το 1896, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Γάλλου ντε Κουμπερτέν.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2016 για να ακούσουμε και πάλι από επίσημα χείλη την ιδέα επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Η τότε διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. «Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση. Ξέρετε, στον βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή».
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ελληνική οικονομία παραμένει κατεστραμμένη, και η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί πράγματι να την αναστήσει. Φυσικά, για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, χρειάζονται πρώτα απ’ όλα οραματιστές πολιτικοί ηγέτες σαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που κόντρα στο ρεύμα της εποχής ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΟΚ. Οι μίζεροι διαχειριστές των ευρωπαϊκών δανείων, που παριστάνουν τους ταγούς, δεν μπορούν ούτε καν να συνειδητοποιήσουν τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.
Η μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα ίσως δεν είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα. Πέρα από τα αγωνίσματα του στίβου, της πάλης και όποια άλλα κριθούν πρόσφορα, ορισμένα ολυμπιακά αγωνίσματα ή τουρνουά θα μπορούν να διεξάγονται, όπως σήμερα, σε διάφορες πόλεις του κόσμου που θα επιλέγονται από τη ΔΟΕ. Η Ελλάδα θα αποτελεί τον κύριο και μόνιμο πυρήνα της μεγάλης διοργάνωσης, σε άμεση συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο – ενώ οι επιμέρους διοργανωτές θα αντιμετωπίζουν μια σημαντικά πιο διαχειρίσιμη πρόκληση.
Από εκεί και πέρα, η ιδέα της επιστροφής των Αγώνων θα πρέπει να προστατευτεί κυρίως από τους... εθνικόφρονες μεγαλοϊδεάτες, που νομίζουν ότι όλος ο κόσμος χρωστάει στην Ελλάδα τα φώτα του και γι’ αυτό θα πρέπει να τη χρηματοδοτεί αιωνίως με δανεικά κι αγύριστα. Η προβολή της ανάγκης επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να γίνεται διακριτικά και με χαμηλούς τόνους, τονίζοντας κυρίως ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αξιοπιστία του διεθνούς θεσμού.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 15:39