Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 11:39

Η διχοτομημένη Πελοπόννησος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η διχοτομημένη Πελοπόννησος

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες -αν όχι η σημαντικότερη- της τουριστικής υπανάπτυξης της Πελοποννήσου αναμφισβήτητα είναι η διχοτόμησή της σε δύο διοικητικές περιφέρειες.

Μετά τη διχοτόμηση η Αρχαία Ολυμπία ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Μυκήνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε μια κανονική γεωγραφική περιφέρεια οι κάτοικοι θα είχαν ξεσηκωθεί ζητώντας ενοποίηση των διοικητικών περιφερειών. Στην Πελοπόννησο κυριαρχούν ακόμα τα μικροσυμφέροντα των Αχαιών που θέλουν πρωτεύουσα την Πάτρα και των Αρκάδων που θέλουν πρωτεύουσα την Τρίπολη και για αυτό εμποδίζουν κάθε ουσιαστική συζήτηση για ενοποίηση της Πελοποννήσου. Προσωπικά θα προτιμούσα να γίνει πρωτεύουσα της ενιαίας Πελοποννήσου η Αρχαία Ολυμπία, αλλά δεν θα είχα και καμία αντίρρηση αν κάποιος πρότεινε τις Μυκήνες.

Σε κάθε περίπτωση, το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου χρειάζεται μια δυνατή ώθηση για να καταξιωθεί στη διεθνή τουριστική αγορά και η διοικητική διχοτόμηση αναστέλλει κάθε προσπάθεια συνολικής προβολής του. Με απλά λόγια: Οι δυνατότητες της Πελοποννήσου παραμένουν αναξιοποίητες και η αναπτυξιακή προοπτική της σημαντικά περιορισμένη, επειδή κανένας περιφερειακός φορέας δεν μπορεί να προβάλει μαζί την Αρχαία Ολυμπία, τον Μυστρά και τις Μυκήνες.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER