Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 20:19

Ευκαιρία για την Καλαµάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η ένταξη της Καλαμάτας στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030» αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία, την οποία πιστώνονται η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο.

Ετσι και αλλιώς η συμμετοχή σε ομάδα 100 πόλεων δίπλα σε Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη, Λισαβόνα, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Μιλάνο, αφενός δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση της επιτυχίας και αφετέρου αρκεί για να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών τόσο ψηλά, ώστε να περνούν από κάτω όσοι διαμαρτύρονται επειδή μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης λόγω των πεζοδρομήσεων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το πάθημα της εσωστρέφειας κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έγινε μάθημα και αυτή τη φορά η Καλαμάτα πέτυχε επειδή διεκδίκησε με ευρωπαϊκούς όρους την ένταξή της στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις».

Αποδεικνύεται επίσης ότι μία δημοτική αρχή σημειώνει επιτυχίες μόνο όταν κάνει τολμηρά βήματα, που ξεπερνούν τα όρια διαχείρισης της κατεστημένης τάξης πραγμάτων. Ας ελπίσουμε ότι ο νυν δήμαρχος θα αντλήσει από τη χθεσινή επιτυχία το θάρρος και την πολιτική δύναμη που απαιτούνται για να κάνει ακόμα πιο τολμηρά βήματα, με στόχο να βγάλει την Καλαμάτα από τον φαύλο κύκλο της συντήρησης, της κλάψας και της μιζέριας. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την ευκαιρία που της δόθηκε επενδύοντας σε πράσινες πρακτικές, που θα βελτιώσουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής των δημοτών. Η παραγωγή πράσινης φθηνής ενέργειας, η ένταξη του σιδηροδρόμου στο αστικό και προαστιακό δίκτυο μετακινήσεων, η δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων πρέπει να σχεδιαστούν πάνω σε νέες βάσεις και να αποτελέσουν τους αναπτυξιακούς πυλώνες της τρέχουσας δεκαετίας.

Η Καλαμάτα μετά από μία μεγάλη περίοδο στασιμότητας έχει και πάλι την ευκαιρία να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην αμαξοστοιχία της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου. Σηκώστε τα μανίκια για να μη χαθεί η ευκαιρία

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός