Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 09:54

Χωρίς τηλεδιοίκηση και φωτεινούς σηματοδότες το τέλος του τρένου στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Χωρίς τηλεδιοίκηση και φωτεινούς σηματοδότες το τέλος του τρένου στην Πελοπόννησο

 Θέλοντας να διευκολύνουμε το έργο της διακομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις «διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων», θέτουμε υπόψη της την ερώτηση που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2010 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο τότε ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής:

«Η μετρική σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας σταμάτησε τη λειτουργία της από το 2003 για να ανακατασκευαστεί μέσα σε 1,5 χρόνο με συγχρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, με στόχο να βελτιωθούν οι ταχύτητες των τρένων στα 120 περίπου χιλιόμετρα την ώρα. Σήμερα, παρ’ ότι έχουν περάσει 6,5 χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή, παρά μόνο στο τμήμα Κορίνθου - Τρίπολης. Η αυτοδιοίκηση, οι φορείς της Πελοποννήσου και τα συνδικαλιστικά όργανα των σιδηροδρομικών καταγγέλλουν ότι, παρά την ανακατασκευή, τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και οι συρμοί κινούνται με ταχύτητες χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν από την ανακατασκευή. Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη το μνημόνιο που έχει υπογράψει, προτίθεται, όπως τονίζει, να κλείσει άμεσα τις ζημιογόνες σιδηροδρομικές γραμμές και ανάμεσα σε αυτές και τη γραμμή Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, όπως και Πάτρας - Πύργου - Καλαμάτας. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν τη λειτουργία των συγχρηματοδοτούμενων έργων τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γιατί η ίδια η Επιτροπή, η οποία οφείλει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ζητεί το κλείσιμο της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής;
  2. Με ποια μελέτη γίνεται αποδεκτό ότι είναι ζημιογόνα η γραμμή, αφού μέχρι στιγμής δεν κυκλοφορούν τρένα σε όλο το τμήμα Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή, και όσα κυκλοφορούν, λόγω έλλειψης τηλεδιοίκησης και φωτεινών σηματοδοτών, κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες απ’ ό,τι πριν από την ανακατασκευή;
  3. Θα σταματήσει η Επιτροπή να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής και θα της επιβάλει, όπως έχει υποχρέωση, τη λειτουργία της;».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ως συνήθως… γραφειοκρατικά και τελικώς την 1η Ιανουαρίου 2011 διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων στις γραμμές Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Νωρίτερα το Δεκέμβριο του 2010 μετά από θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Αχλαδόκαμπο (φωτογραφία) είχαν διακοπεί τα δρομολόγια στην αναβαθμισμένη γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη, που σύμφωνα με τον κ. Χουντή «λόγω έλλειψης τηλεδιοίκησης και φωτεινών σηματοδοτών, κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες απ’ ό,τι πριν από την ανακατασκευή».

Κάπως έτσι έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και έτσι δεν μάθαμε ποτέ αν πράγματι τα τρένα θα μπορούσαν να αναπτύξουν μετά την αναβάθμιση ταχύτητα 120 χλμ. περίπου την ώρα ή αν θα συνέχιζαν να πηγαίνουν με χαμηλότερες ταχύτητες «λόγω έλλειψης τηλεδιοίκησης και φωτεινών σηματοδοτών».  Επίσης δεν μάθαμε ποτέ τι έγιναν οι 12 ολοκαίνουργιες αυτοκινητάμαξες Railbus που αγοράστηκαν το 2004 αντί 3 εκατ. ευρώ η καθεμία. Υπενθυμίζουμε ότι η δαπάνη για την αναβάθμιση της γραμμής Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα άγγιξε τα 80 εκ. ευρώ. Μαζί με τα 36 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, συνολικά σπαταλήθηκαν 116 εκ. ευρώ για μια σιδηροδρομική γραμμή που έκλεισε, επειδή μεταξύ άλλων δεν είχε τηλεδιοίκηση και φωτεινούς σηματοδότες, με συνέπεια τα τρένα να κινούνται με «χαμηλότερες ταχύτητες απ’ ό,τι πριν από την ανακατασκευή».

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 09:55

NEWSLETTER