Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 21:51

Η παρεοκρατία δεν είναι αθώα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αποδεικνύει με τον πιο τραγικά αδιάψευστο τρόπο ότι ο εκσυγχρονισμός των μεταφορικών υποδομών της Ελλάδας είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου και ότι επιτέλους πρέπει να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την καθυστέρηση των έργων και τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις ποινικές ευθύνες που θα διερευνήσει έτσι κι αλλιώς η Δικαιοσύνη, πολιτική και κοινωνική ευθύνη για τον καθυστερημένο εκσυγχρονισμό των υποδομών φέρουν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (που κρατούν ομήρους τους πολίτες), ο ιδιωτικός κατασκευαστικός κλάδος (που ροκανίζει τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις με υπερτιμολογήσεις και καθυστερήσεις έργων), ο δημόσιος γραφειοκρατικός μηχανισμός (που ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγέθυνσή του και την τσέπη του) και ειδικά για τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του οι συνδικαλιστές (που συνδιοικούν την επιχείρηση εμποδίζοντας την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου).

Εννοείται ότι η ευθύνη δεν επιμερίζεται ισομερώς σε όλες τις πλευρές: Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τους πολιτικούς, επειδή δεν τολμούν ή δεν μπορούν να «συμμαζέψουν» τους ολιγάρχες, τους γραφειοκράτες και τους συνδικαλιστές. Στην πραγματικότητα, η παρεοκρατία είναι ακριβώς ο συνασπισμός πολιτικών, ολιγαρχών, γραφειοκρατών και συνδικαλιστών, που κυριαρχούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, υπό την ανοχή του Τύπου και της Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, κυρίως επειδή άφησε άθικτο τον «παράλληλο μηχανισμό» που νέμεται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Η στήλη έχει επισημάνει πολλές φορές τις επιπτώσεις της δράσης του «παράλληλου μηχανισμού», τονίζοντας μεταξύ άλλων τόσο την ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς και έργα. Οι κρατούντες όμως προτιμούν να διαβάζουν κολακείες και γι’ αυτό αδιαφορούν πλήρως για τις επισημάνσεις λαθών, που αν διορθωθούν μπορούν να σώσουν ζωές. Προσωπικά δεν περιμένω τίποτα από μία κυβέρνηση που θεωρεί φυσιολογικό να μην έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη 3,5 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ούτε από την αυτοδιοίκηση που βάφει με αίμα την ανατολική απόληξη του περιφερειακού της Καλαμάτας, επειδή δεν κατασκευάζει τους κόμβους που προβλέπει η μελέτη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε εν βρασμώ ψυχής, πριν την παραίτηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός