Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 11:15

Το χωροταξικό χάος απειλεί την ανάπτυξη της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Το χωροταξικό χάος απειλεί την ανάπτυξη της Μεσσηνίας

 Τον Οκτώβριο του 2018, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πύλο, στο άρθρο με τίτλο «Αναπτυξιακό εργαλείο ο χωροταξικός σχεδιασμός» επισήμαινα μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία έχουν μάλλον συνειδητοποιήσει ότι το χωροταξικό χάος θέτει τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Όμως, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να απεικονιστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε έναν ψηφιακό χάρτη, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής σε ποιες εκτάσεις επιτρέπονται οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες. Το συμπέρασμα αυτό εξήγαγε όποιος άκουσε τον χθεσινό διάλογο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εθνικού χωροταξικού σχεδίου. Το θέμα το έθεσε ο κ. Καφαντάρης, τονίζοντας ότι είναι χρονοβόρα η διαδικασία σύνταξης των πολεοδομικών μελετών και ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες κάποιες φορές "διαγωνίζονται" μεταξύ τους για το ποια θα θέσει τα περισσότερα εμπόδια. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ρώτησε τον κ. Καφαντάρη για τις περιοχές του δήμου που έχουν ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει την πρόταση του ΤΕΕ που προβλέπει δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης.
Καταρχάς, και πριν σχολιάσουμε τα όσα ακούστηκαν στο διάλογο, θα ήταν πραγματικά παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η συζήτηση του χωροταξικού, αφού τις περισσότερες φορές οι αυτοδιοικητικοί απλώς υποβάλλουν αιτήματα στους υπουργούς, στους πρωθυπουργούς και στους εν αναμονή πρωθυπουργούς. Ευοίωνη επίσης είναι η στάση του κ. Μητσοτάκη, καθώς δεν προσπέρασε αδιάφορα το χωροταξικό, όπως έκαναν στο παρελθόν πολλοί πολιτικοί ιεραρχώντας το χαμηλά στην κλίμακα των αναγκών ενός σύγχρονου κράτους».
Και το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Ακόμα όμως και το ενεργό ενδιαφέρον του Μαξίμου δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού όπως πολύ σωστά είπε με άλλα λόγια ο κ. Καφαντάρης, οι περισσότερες εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι ικανές να προκαλούν δεκάδες προβλήματα για κάθε λύση που προτείνεται. Από εκεί και πέρα, μόνο μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη θα συγκρουστεί μέχρις εσχάτων με όσους επωφελούνται από το πολεοδομικό χάος που τρέφει τις πελατειακές σχέσεις. Ειλικρινά δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι, ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση, καμία κυβέρνηση δεν διαθέτει βραχυπρόθεσμα τη δύναμη που απαιτείται για να γκρεμίσει τις αντιαναπτυξιακές δομές που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις μισού αιώνα. Έτσι κι αλλιώς δεν αρκούν οι... διαπιστώσεις "για να γυρίσει ο ήλιος"».
Μετά από τέσσερα χρόνια στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν διέψευσε τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε δημιουργώντας έναν ψηφιακό χάρτη με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης, αλλά αφήνει πίσω του και μεγαλύτερο χάος από ό,τι παρέλαβε: Οι εκκρεμότητες των δασικών χαρτών και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση, αφενός επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές και αφετέρου απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ανάπτυξη και δεκάδες επενδυτικά σχέδια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 11:14

NEWSLETTER