Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 10:31

Γιατί απέτυχε η απλή αναλογική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Γιατί απέτυχε η απλή αναλογική

Η προσπάθεια καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές απέτυχε παταγωδώς και πλέον η επιστροφή στα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής φαντάζει ως μονόδρομος.

Εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε την απλή αναλογική δηλώνοντας το βράδυ των εκλογών: «Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής». Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την απλή αναλογική στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και πλέον μένει να αποτιμήσουμε ιστορικά την αποτυχία, ώστε να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν, η απλή αναλογική δεν απέδωσε καρπούς επειδή το έλλειμμα συνεργατικού πνεύματος στην ελληνική κοινωνία οδήγησε σε μεγαλύτερο κατακερματισμό των κομματικών και παραταξιακών δυνάμεων. Ο νομοθέτης προφανώς αγνόησε το έλλειμμα συνεργασίας και για αυτό δεν θέσπισε υψηλότερο όριο για την εκλογή βουλευτών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Αν είχε θεσπιστεί εκλογικό όριο 5%, αφενός θα είχε αποφευχθεί ο κατακερματισμός των κομμάτων και των παρατάξεων και αφετέρου θα είχαμε οδηγηθεί αναγκαστικά σε προγραμματικές συγκλίσεις και προεκλογικές συνεργασίες. Η απουσία εκλογικού ορίου και το χαμηλό εκλογικό όριο (3%) ευνοούν κυρίως τα κόμματα και τις παρατάξεις «ευκαιρίας», που συλλέγουν στην κάλπη τις ψήφους διαμαρτυρίας. Για αυτό πιστεύω ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια πρέπει να καθιερώσει ένα αναλογικό σύστημα με εκλογικό όριο 5%, που αφενός θα αποτρέπει την ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας και αφετέρου θα θέτει εκτός πολιτικής τα κόμματα διαμαρτυρίας και διαρκούς άρνησης.

Από εκεί και πέρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να γίνονται με το εκλογικό σύστημα που θα αποφασίζει η κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είτε με δημοψήφισμα είτε με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνει μεγάλα άλματα προς την άμεση δημοκρατία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατήσει το «κίνημα του καναπέ», που αμφισβητεί όχι μόνο το πολίτευμα αλλά και τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας, πάνω στις οποίες εδράζεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Έτσι και αλλιώς η δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς πολίτες και όχι υπηρέτες κοντόφθαλμων μικροκομματικών επιδιώξεων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER