Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 11:20

Εκθεσιακό κέντρο στο πρώην καπνεργοστάσιο Καρέλια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(19 ψήφοι)
Εκθεσιακό κέντρο στο πρώην καπνεργοστάσιο Καρέλια στην Καλαμάτα

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον μικρό αριθμό επισκεπτών τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας όσο και στο Κάστρο της Καλαμάτας πέρασε ασχολίαστη, επειδή προφανώς οι τοπικές αρχές και ελίτ θέλουν να μιλούν για «εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος» χωρίς στοιχεία που αποδεικνύουν τη φενάκη των ισχυρισμών τους.

Πριν σχολιάσουμε περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα καταγράφηκαν μόλις 11.374 επισκέψεις και στο γειτονικό Κάστρο μόλις 11.489.

Οι απογοητευτικοί αριθμοί αφενός καταρρίπτουν το αφήγημα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και, αφετέρου, αναδεικνύουν την ανάγκη σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα μνημεία που μπορεί να δει ο επισκέπτης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Προφανώς όμως οι οπαδοί της θεωρίας του λεφτόδεντρου δεν αντιλαμβάνονται την άρρηκτη σχέση που συνδέει τον πολιτιστικό πλούτο με την οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτό πιστεύουν ότι αρκεί η έκθεση ευρημάτων και η ανασκαφή στην πλατεία της Υπαπαντής, για να δικαιολογηθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, που προσφέρουν μόνο τον… μισθό τους στην τοπική αγορά.

Έτσι κι αλλιώς, στην Ελλάδα ακόμα θεωρείται «αιρετική» η εργασία του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που αναδεικνύει τα μνημεία με παράλληλες δράσεις και δεν σταματά στην ανασκαφή. Αν η εργασία -και κυρίως η σκέψη- του κ. Θέμελη είχε βρει πιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, είναι βέβαιο πως θα υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για την κατασκευή και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στο κτήριο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η αγορά της Καλαμάτας: Ο μικρός αριθμός επισκεπτών στο κατά τα άλλα τόσο όμορφο και σοφά διαρρυθμισμένο μουσείο επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, όσους τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι το κτήριο είναι μικρό και ακατάλληλο για να φιλοξενήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μεσσηνίας.

Στην Καλαμάτα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, που όχι μόνο θα έλκει τους επισκέπτες, αλλά θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και το νομό. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο μοναδικός χώρος που πληροί όλες τις προδιαγραφές είναι το πρώην καπνεργοστάσιο Καρέλια στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Γι’ αυτό δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω τα εξής:

«Στις αίθουσες του παλιού καπνεργοστασίου στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας μπορούν να φιλοξενηθούν όχι μόνο ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών και έργα τέχνης, αλλά και η σύγχρονη παραγωγική ιστορία της Μεσσηνίας. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρχουν εκθέματα τόσο από την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα όσο και εσωτερικά μουσεία για την ελιά, τη σταφίδα, το σύκο και το μετάξι, που στήριξαν τη μεσσηνιακή οικονομία στα δύσκολα. Σήμερα όσο και να ψάξει ο επισκέπτης δεν θα βρει στην Καλαμάτα ούτε πέτρινο λιθάρι από τα παλιά λιοτρίβια που υπήρχαν στη Μεσσηνία. Ο επισκέπτης δεν θα δει επίσης ούτε μια μάκινα διαλογής σταφίδας, που βοήθησε τους σταφιδοπαραγωγούς μετά τον πόλεμο. Όλες αυτές οι εκθέσεις μπορούν να στεγαστούν στους χώρους του παλιού καπνεργοστασίου Καρέλια, αρκεί να συνεργαστούν εποικοδομητικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, για την πρόοδο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας».

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 11:17

NEWSLETTER