Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 21:17

Θυσία η ανάπτυξη της Μεσσηνίας  στον βωμό των ρουσφετιών

Γράφτηκε από τον

Θυσία η ανάπτυξη της Μεσσηνίας  στον βωμό των ρουσφετιών

Η συντηρητική Δεξιά, που απεχθάνεται τον καπιταλισμό και τη Δύση περισσότερο και από την αντιφιλελεύθερη Αριστερά, επικρατεί στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο, επειδή τα «δεξιά συστήματά» της συντηρούν τα πελατειακά τους δίκτυα θυσιάζοντας στον βωμό του ρουσφετιού την αναπτυξιακή προοπτική και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε ότι στην Πελοπόννησο δεν λειτουργεί μόνο το «σύστημα Σαμαρά», που κατήγγειλε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Λειτουργούν πολλά «γαλάζια συστήματα», που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη νομή της εξουσίας. Τα «γαλάζια συστήματα» δεν έχουν πλέον αντίπαλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για αυτό θα ήταν άσκοπο να επικεντρώσουμε την κριτική μας στην αδυναμία δημιουργίας «αριστερών συστημάτων» διαχείρισης των ρουσφετιών. Από εκεί και πέρα, τα όσα διαδραματίστηκαν με τα 49 παραθαλάσσια στρέμματα στον Κορδία και τα οικόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Καλαμάτα επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές για τον μηχανισμό που κρατά δέσμια την οικονομία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 ξεσηκώθηκαν δεξιοί και αριστεροί για να μην παραχωρηθούν τα 49 παραθαλάσσια στρέμματα του Κορδία σε ιδιώτη.

Το φιλέτο παραχωρήθηκε για 99 χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας και παραμένει αναξιοποίητο, ενώ αν είχε πωληθεί σε ιδιώτη για τουριστική αξιοποίηση θα είχαν δημιουργηθεί δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Με αφορμή την αδυναμία αξιοποίησης των 49 παραθαλάσσιων στρεμμάτων έγραψα τον Ιούνιο του 2021: «Καλό είναι επίσης να μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει περίπου 350 παραθαλάσσια στρέμματα, στα οποία φιλοξενούνται εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ. Μια πόλη που πιστεύει στις αναπτυξιακές της δυνατότητες και εμπιστεύεται τον ιδιωτικό τομέα θα συζητούσε ήδη για μεταφορά των εγκαταστάσεων της 120 ΠΕΑ στο στρατόπεδο και για πώληση των 350 παραθαλάσσιων στρεμμάτων σε ιδιώτη για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Η επένδυση θα άλλαζε τον χάρτη της Καλαμάτας, αφού θα ενέτασσε στον οικονομικό ιστό της πόλης τη Δυτική Παραλία, το αναξιοποίητο ποτάμι του Αρι και φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, που σήμερα παραμένει στην αφάνεια. Δυστυχώς όμως η Καλαμάτα έχει ξεχαστεί στον 19ο αιώνα, όταν ο στρατός αποτελούσε μοναδική διέξοδο για όσους δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Για αυτό όλα τα στρέμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα παραμένουν αναξιοποίητα, όπως παραμένουν και τα στρέμματα στον Κορδία».

Η επαναλειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας επιβεβαίωσε πλήρως την εκτίμηση αποδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας θυσιάζεται στον βωμό των ρουσφετιών για τις μεταθέσεις των στρατιωτών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:05