Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 13:05

Όμηρος η κυβέρνηση του κομματικού κράτους

Γράφτηκε από τον

Όμηρος η κυβέρνηση του κομματικού κράτους

Η κυβέρνηση τρέχει μόνη της, αλλά… κινδυνεύει να τερματίσει τελευταία στα μάτια της κοινής γνώμης.

Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι προηγούμενοι ένοικοι του Μαξίμου, αρνείται να μεταρρυθμίσει το κράτος της αναξιοκρατίας, που χτίστηκε με ρουσφέτια για να υπηρετεί κομματικές ανάγκες και πελατειακές σχέσεις. Ακόμα και η αντιπολίτευση, που ακόμα δεν μπορεί να επιλέξει υποψήφιους περιφερειάρχες για τις εκλογές του Οκτωβρίου, δεν θα καταφέρει να «σώσει» για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση, αποσπώντας την προσοχή της κοινής γνώμης με τα… ανδραγαθήματά της. Άλλωστε, καμία αντιπολιτευτική δήλωση δεν μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που προκαλούν οι εικόνες της έκρηξης των πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Και επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πλέον πολιτικό αντίπαλο, μάλλον δύσκολα αυτή τη φορά θα «φορτώσει» τις εκρήξεις στον Αλέξη Τσίπρα, στο ΠΑΣΟΚ ή στις κυβερνήσεις Πλαστήρα και Ελ. Βενιζέλου. Θα πρέπει λοιπόν να πείσει τους πολίτες ότι αυτή τη φορά θα γίνουν όσα δεν έγιναν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, προκειμένου (μεταξύ άλλων) να τιμωρηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι για την προστασία των πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης - 111ΠΜ. Βεβαίως οι… πραιτοριανοί θα ισχυριστούν ότι φταίει μόνο κάποιος αξιωματικός, όπως ισχυρίστηκαν και στο δυστύχημα των Τεμπών ότι φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Ταυτόχρονα οι υπόλοιποι αυλικοί θα επιχειρήσουν να διαχύσουν τις ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να απαλλαγεί τελικώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις πολιτικές ευθύνες που φυσικά της αναλογούν -αφού άφησε άθικτο το κράτος των ρουσφετιών, με συνέπεια σε διάφορες κρίσιμες θέσεις να βρίσκονται ακατάλληλοι άνθρωποι.

Ακόμα όμως κι αν πετύχουν το στόχο τους τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των πραιτοριανών και των αυλικών της κάθε εξουσίας (και όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης), δεν θα καταφέρουν να συσκοτίσουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και των υπηρεσιών του. Η κυβέρνηση είναι «καταδικασμένη» να αλλάξει το κράτος, για να μην πέσει η ίδια εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων ακατάλληλων κρατικών λειτουργών, που λόγω της αναξιοκρατίας βρίσκονται σε καίριες θέσεις, ενώ τόσοι άξιοι και ικανοί Έλληνες αναζητούν θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Για παράδειγμα: Δεν έχει νόημα να συζητάμε αν τον διοικητή του νοσοκομείου τον διορίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ο βουλευτής, ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Ο πολιτικός διάλογος θα γίνει ουσιαστικός μόνο μετά την πρόσληψη διοικητών με διεθνή διαγωνισμό, και εφόσον η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας υγείας ανατεθεί στους δήμους και της δευτεροβάθμιας στις Περιφέρειες. Έτσι κι αλλιώς είναι ανόητο να συζητάμε για περαιτέρω κατακερματισμό των υγειονομικών μονάδων, με στόχο να ικανοποιηθούν συντεχνιακά ή τοπικιστικά αιτήματα. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να καταθέσουν στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών κλινικών, που θα κάνουν ασύμφορο τον… ιατρικό τουρισμό στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως και στη δεύτερη θητεία της, αν και δεν έχει αντίπαλο, δεν δείχνει διατεθειμένη να συγκρουστεί με το κομματικό κατεστημένο που νέμεται το «κράτος-λάφυρο». Ούτε θέλει να αλλάξει το αναξιοκρατικό σύστημα διορισμών, ανέλιξης και μεταθέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο απλώς «φωτίζουν» του λόγου το ασφαλές.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 13:09