Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 11:22

Αυταπάτες για τη Μεσσηνία και τις αεροπορικές εταιρείες

Γράφτηκε από τον

Αυταπάτες για τη Μεσσηνία και τις αεροπορικές εταιρείες

 Οι παραγωγοί προϊόντων που θέλουν να βάλουν τα προϊόντα τους στο ράφι του σουπερμάρκετ δεν περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια το διευθυντή της εμπορικής εταιρείας να τους υποβάλει πρόταση συνεργασίας. Αντιθέτως τρέχουν και κτυπούν την πόρτα του διευθυντή καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις καθώς γνωρίζουν τη δεσπόζουσα θέση των σουπερμάρκετ στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Αυτό όμως γνωρίζει και ο μικρότερος παραγωγός προϊόντων φαίνεται να το αγνοεί τόσο η μεσσηνιακή τουριστική επιχειρηματική κοινότητα όσο και η πολιτική ελίτ του νομού που περίμενε να έχουν στήσει ουρές στην Τσακώνα οι διευθυντές των αεροπορικών εταιρειών για να αποκτήσουν χρονοθυρίδες (slot) στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Αν η τοπική ελίτ δεν έτρεφε αυταπάτες για τόσο για το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας όσο και για τη δεσπόζουσα θέση των αεροπορικών εταιριών στην ταξιδιωτική αγορά, θα μελετούσε αναλυτικά όλα τα δεδομένα και θα κατέθετε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τις διεθνείς πτήσεις όσο και για τις εγχώριες πτήσεις ζητώντας εκτός από το γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτας και γραμμές Καλαμάτα – Ηράκλειο και Γιάννενα – Καλαμάτα.

Η τοπική ελίτ όμως ζώντας στην επικοινωνιακή φούσκα που η ίδια δημιούργησε, δεν πήρε στα σοβαρά όσους προειδοποιούσαμε εγκαίρως ότι υπάρχει έλλειμμα αεροπλάνων εξαιτίας της Covid -19 και των προβλημάτων που προκάλεσε στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις οικονομικές επιστήμες για να αντιληφθείς ότι οι εταιρείες προτιμούν τους προορισμούς με μεγάλη ζήτηση και ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ούτε χρειάζεται να έχεις σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων για να αντιληφθείς ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διατηρήσουν τις πτήσεις, αν τους καταθέσεις μια συμφέρουσα οικονομική πρόταση για τη διαφήμιση της Μεσσηνίας στο περιοδικό της πτήσης.

Βεβαίως για να καταθέσεις συμφέρουσα πρόταση στις αεροπορικές εταιρείες, πρέπει πρώτα να τη συντάξεις και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η τοπική ελίτ θέλει να εμπιστευτεί το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ή αν θα συνεχίσει να τρέφει αυταπάτες για τις διοικητικές ικανότητες της και το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.

Έτσι και αλλιώς όμως για να καταθέσεις ενδιαφέρουσα πρόταση στις ανταγωνίστριες μεταξύ τους αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να έχεις διασφαλίσει ότι ο Αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» έχει τις αναγκαίες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών για να λειτουργήσουν αεροπορικές βάσεις.

Και η τοπική ελίτ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή ούτε για τις θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, ούτε για την επέκταση του διαδρόμου στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Απλώς περιμένει τους διευθυντές των αεροπορικών εταιρειών να κάνουν ουρές για να αποκτήσουν χρονοθυρίδες στο αεροδρόμιο του «ευλογημένου τόπου»

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:24