Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 14:30

Το προαστιακό τρένο λύση για το στεγαστικό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το προαστιακό τρένο λύση για το στεγαστικό της Καλαμάτας

Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καλαμάτας την τελευταία πενταετία είναι το στεγαστικό.

Δεκάδες νοικοκυριά από τη Νότια Πελοπόννησο ψάχνουν σπίτι στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας, αλλά δεν βρίσκουν, επειδή την τελευταία εικοσαετία δεν έχει πολεοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια περίοδο παραμένουν κλειστά δεκάδες σπίτια σε κοντινούς οικισμούς των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, επειδή είναι ακριβά τα καύσιμα και δεν υπάρχει αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία και αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής. Αξίζει να επισημάνουμε ότι πριν τη χρεοκοπία του 2010 ήταν περιζήτητα τα σπίτια στα προάστια και τα περίχωρα της Καλαμάτας. Όμως η ακριβή βενζίνη, σε συνδυασμό με τη μείωση του εισοδήματος, έκανε ασύμφορη τη μετακίνηση προς και από το κέντρο της πόλης, όπου στεγάζονται τόσο οι περισσότερες κοινωνικές δομές όσο και οι μονάδες εστίασης και ψυχαγωγίας. Για αυτό πολλές οικογένειες (ειδικά με παιδιά που πάνε φροντιστήριο) μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης αυξάνοντας τη ζήτηση κατοικίας.

Η ζήτηση ήταν ήδη μεγάλη, καθώς σπίτι στην Καλαμάτα αναζητά η μισή Νότια Πελοπόννησος και όχι μόνο οι Μεσσήνιοι, όπως λανθασμένα εκτιμούν οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες. Αντιθέτως η προσφορά κατοικιών στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας παραμένει σχεδόν σταθερή, επειδή την τελευταία εικοσαετία δεν έχει εφαρμοστεί καμία πολεοδομική μελέτη. Τέλος η προσφορά κατοικιών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μικρή επίδραση στο στεγαστικό πρόβλημα της Καλαμάτας, επειδή αφενός ένα μεγάλο ποσοστό αφορά ακίνητα στα προάστια (κυρίως της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας) και αφετέρου επειδή τα περισσότερα επισκευάστηκαν όταν έγινε συμφέρουσα η τουριστική εκμετάλλευσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το στεγαστικό πρόβλημα της Καλαμάτας μπορεί να λυθεί μόνο με την αξιοποίηση των εκατοντάδων κλειστών σπιτιών των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, που βρίσκονται σε οικισμούς κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η σύνδεση των σιδηροδρομικών σταθμών και των οικισμών με μίνι λεωφορεία (κατά προτίμηση ηλεκτρικά, ώστε να είναι και επιδοτούμενα από την ΕΕ), σε συνδυασμό με την τακτική και συχνή επαναδρομολόγηση του τρένου, όχι μόνο μπορεί να λύσει το στεγαστικό της Καλαμάτας, αλλά θα δώσει και ποιοτική ζωή στα χωριά της Μεσσηνίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 14:36