Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 14:58

Με μεθόδους κοινοτάρχη και φόρους κοτζαμπάση

Γράφτηκε από τον

Με μεθόδους κοινοτάρχη και φόρους κοτζαμπάση

Η προηγούμενη γενιά Ελλήνων πολιτικών αγνοούσε επιδεικτικά τα στατιστικά στοιχεία και αυτοσχεδίαζε, καθώς είχε διδαχθεί από τους προκατόχους της κοινοτάρχες ότι αρκεί η καθημερινή επαφή με τους ψηφοφόρους τόσο για την καταγραφή των κοινωνικών αναγκών όσο και για τον σχεδιασμό των υποδομών, που θα εξυπηρετήσουν τις μελλοντικές ανάγκες.

Η αλήθεια είναι ότι στις μικρές αγροτοκτηνοτροφικές κοινότητες της Μεσσηνίας δεν ήταν αναγκαία η συλλογή και η επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, αφού αρκούσε μια βόλτα στα καφενεία για να μάθει όποιος ενδιαφερόταν τόσο τις οικονομικές όσο και τις δημογραφικές εξελίξεις του χωριού. Εννοείται ότι όπως και σήμερα έτσι και τότε, πολλές φορές οι θαμώνες των καφενείων έτρεφαν αυταπάτες κυρίως για τη βελτίωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου λόγω υπερεκτίμησης της μελλοντικής παραγωγής. Σε γενικές γραμμές όμως, μια μικρή κοινότητα γνωρίζει τις ανάγκες της και τις δυνατότητές της, αφού όλα είναι μετρήσιμα και σταθερά.

Στη σύγχρονη αστική κοινωνία όμως είναι αδύνατη η καταγραφή των κοινωνικών αναγκών στα καφενεία, καθώς οι θαμώνες τους συνήθως αναπαράγουν στερεότυπα και εικασίες από την εποχή των κοινοτήτων. Και επειδή ακόμα διοικούν απόφοιτοι της σχολής των κοινοταρχών, οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να πολιτεύονται με γνώμονα τις αυταπάτες των καφενόβιων, που πιστεύουν ότι η στατιστική επιστήμη είναι εργαλείο του σατανά. Έτσι και αλλιώς ψηφοφόροι και αιρετοί στην Ελλάδα πιστεύουν περισσότερο στην… ενόραση και λιγότερο στη βελτίωση των συνθηκών και του βιοτικού επιπέδου με αξιοποίηση των επιστημονικών μεθόδων.

Η παραπάνω τεράστια εισαγωγή είναι αναγκαία, προκειμένου να εξηγήσουμε τους λόγους, για τους οποίους αριστεροί και δεξιοί πίστεψαν ότι ευθύνονται οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το έλλειμμα στέγης στην Καλαμάτα. Με απλά λόγια: Καφενόβιοι πολίτες και πολιτικοί χωρίς στοιχεία διηγούνται οι μεν στους δε και αντίστροφα το παραμύθι της κακιάς Αirbnb και των… καλών φόρων. " Μα η Ελληνική Στατιστική Αρχή απέγραψε μόνο στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 8.612 κενές κατοικίες", θα τολμήσει να ψελλίσει ο καλόπιστος πολίτης, που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι κυβερνούν ακόμα οι μαθητές των κοινοταρχών. Για αυτούς, ακόμα και αν πήγαν για τουρισμό στο Χάρβαρντ δεν έχει καμία σημασία αν παραμένει άδειο 1 στα 4 σπίτια της Καλαμάτας. Σημασία έχει μόνο να επιβάλουν νέους φόρους, για να μοιράζουν επιδόματα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χίπηδες στα Μάταλα και «ψίλοι» στην Ελαία