Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 10:28

Τα ποσοστά της ντροπής στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Τα ποσοστά της ντροπής στη Μεσσηνία

Στη δημοκρατία οι πολίτες δίνουν εντολή στον νικητή των εκλογών να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε και στην αντιπολίτευση να ελέγχει την εξουσία.

Το εκλογικό σώμα δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν να κυβερνήσει χωρίς να λογοδοτεί στους πολίτες και στους θεσμούς. Για αυτό μεταξύ άλλων οι αυτοδιοικητικές αρχές θα πρέπει να απαντούν με επιχειρήματα σε όλες τις ερωτήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας, αντί να επικαλούνται αλαζονικά τα ποσοστά της εκλογικής τους νίκης κάθε φορά που έρχονται σε δύσκολη θέση επειδή άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά.

Ειδικά όμως στη Μεσσηνία η επίκληση του νικηφόρου εκλογικού ποσοστού όχι μόνο δεν μπορεί να κουκουλώσει τα… ποσοστά της ντροπής που καταγράφουν την οικονομική υπανάπτυξη του νομού, αλλά ενδεχομένως και να προκαλέσει οδυνηρούς συνειρμούς για τις επιδόσεις των αυτοδιοικητικών αρχών της τελευταίας εικοσαετίας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, η Μεσσηνία έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 12.004 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 43% του ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή στις τοπικές αρχές, καθώς αποδεικνύει τη φτώχεια της Μεσσηνίας, από την οποία ο νομός προφανώς δεν μπορεί να ξεφύγει με αναπλάσεις και δεκάρικους στα πανηγύρια.

Πολύ φοβάμαι μάλιστα ότι ο νομός είναι δύσκολο να ξεφύγει από τα δίχτυα της φτώχειας, ακόμα και αν υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής που η άρχουσα πολιτική τάξη μελετά από τις αρχές του αιώνα. Έτσι και αλλιώς όταν στο 35,7% των οικισμών της Μεσσηνίας δεν απογράφηκε ούτε ένας μόνιμος κάτοικος μέχρι 19 ετών, είναι τουλάχιστον επικίνδυνος όποιος αντιμετωπίζει το μέλλον του νομού με υπέρμετρη αισιοδοξία. Αν στο κάδρο των ντροπιαστικών ποσοστών προσθέσουμε και το 18,6% των οικισμών της Μεσσηνίας, στους οποίους τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού είναι άνω των 75 ετών, αρχίζει να σχηματίζεται μπροστά μας μια εντελώς δυστοπική εικόνα για το μέλλον της Μεσσηνίας. Και όποιος πιστεύει ότι αρκούν τα εκλογικά ποσοστά για να αλλάξουν αυτή την εικόνα, είναι διπλά επικίνδυνος.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πότε θα καεί η Μεσσηνία;