Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 10:37

Μελέτες και παραμύθια για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

Μελέτες και παραμύθια για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Πριν αποφασιστεί η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου βόρεια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, είχα προτείνει να κατασκευαστεί στο γήπεδο των Σφαγείων. Τότε ανεπισήμως ένας αντιδήμαρχος μου είχε απαντήσει προφορικά ότι η υγρασία από τη θάλασσα προκαλεί προβλήματα στα μουσικά όργανα των συναυλιών.

Επειδή ισχύει η παροιμία «όσα απίδια φαγωθούν, κάτσε μέτρα τις ουρές τους», δεν ρωτώ αν είναι άριστη η επιλογή της θέσης όπου δημιουργήθηκε το Ανοιχτό Θέατρο. Ρωτώ μόνο αν έσπασαν εξαιτίας της υγρασίας οι… χορδές των οργάνων στις φετινές συναυλίες που έγιναν στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο γήπεδο των Σφαγείων. Η απάντηση, όπως και η διοργάνωση συναυλιών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αποδεικνύει ότι υπήρχαν πράγματι ουσιαστικοί λόγοι να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος στην περιοχή.

Στην περίπτωση βεβαίως του Ανοιχτού Θεάτρου η επιλογή της θέσης του δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η ακουστική του επηρεάζεται από την κυκλοφορία οχημάτων στους γύρω δρόμους και στον περιφερειακό της Καλαμάτας. Στην περίπτωση όμως του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος οι αναλήθειες που ακούστηκαν όχι μόνο επηρέασαν την επιλογή της χάραξης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα οικονομικά μεγέθη της Μεσσηνίας.

 Υπενθυμίζουμε ότι στελέχη του υπουργείου Υποδομών επιχειρηματολογώντας κατά της παραλιακής χάραξης υποστήριζαν ότι δεν έχει ολοκληρωμένες μελέτες. Τελικώς αποδείχθηκε ότι ολοκληρωμένες μελέτες δεν έχει η σημερινή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Α7 «ο παραχωρησιούχος ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει και να παραδώσει στο υπουργείο τρεις μελέτες για τον Νομό Μεσσηνίας: α) Τη μελέτη Καλό Νερό - Τσακώνα, σύνδεση με αυτοκινητόδρομο Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, β) τη μελέτη και εργασίες αναβάθμισης με παρακάμψεις της εθνικής οδού Καλαμάτας - Ριζόμυλου, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και γ) τις μελέτες του οδικού άξονα Ριζόμυλου - Πύλου, παράκαμψη Πύλου - Μεθώνης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά με τον ΦΠΑ 12.300.000».

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας είπε τον Ιούνιο: «Στο έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη προχωρά η εκπόνηση μελετών, σύμφωνα με τη σύμβαση ΣΔΙΤ». Άρα όχι μόνο δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά δεν τήρησε και τη σύμβαση ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητόδρομου Α7. Σε μια κανονική χώρα όλα αυτά θα απασχολούσαν τόσο τις δικαστικές αρχές όσο και το εκλογικό σώμα. Η Μεσσηνία τον Αύγουστο διοργανώνει πανηγύρια στα χωριά, που εγκαταλείφθηκαν μαζικά επειδή δεν μπορούν να παράγουν το εισόδημα που προσφέρει η κακούργα η Αθήνα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα ποσοστά της ντροπής στη Μεσσηνία