Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2024 11:41

Ο κατακερματισμός της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Ο κατακερματισμός της Πελοποννήσου

 Η τουριστική επένδυση ύψους 475 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει στους Δήμους Πόρου και Ερμιόνης η εταιρεία Hydra Rock Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. του Ιωάννη Βαρδινογιάννη, αναδεικνύει το πρόβλημα του διοικητικού κατακερματισμού της Πελοποννήσου, που εμποδίζει τόσο την ενοποίηση της αγοράς όσο και την προβολή του Μοριά ως ταξιδιωτικού προορισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι έκταση 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Πελοποννήσου, από το τέλος της πόλης του Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα, ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πόρου και στην Περιφέρεια Αττικής. Στην Αττική υπάγεται διοικητικά και ο γειτονικός Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων, συνολικής έκτασης 241 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Hydra Rock Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. «Ίδρυση υπερπολυτελούς σύνθετου τουριστικού καταλύματος και τουριστικού χωριού» αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος και ενός συγκροτήματος κατοικιών σε έκταση, εκ της οποίας τα 1.714 στρέμματα υπάγονται στον Δήμο Πόρου, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα 40 στρέμματα βρίσκονται, σε απόσταση 700 μέτρων, στην περιοχή Μετόχι του Δήμου Ερμιονίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου.

Τελικώς, πού γίνεται η επένδυση; Στην Αττική ή στην Πελοπόννησο; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Η επένδυση γίνεται στη γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα στη διοικητική ενότητα της Αττικής. Επομένως, ο αγοραστής κατοικίας στο τουριστικό χωριό που θα δημιουργηθεί θα είναι ταυτόχρονα κάτοικος της Πελοποννήσου και της Αττικής. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν ο αγοραστής θα δικαιούται golden visa, αλλά είμαι βέβαιος ότι μάλλον δεν θα μπορέσει να καταλάβει ποτέ γιατί είναι κάτοικος δύο ενοτήτων. Έτσι κι αλλιώς, κανένας ξένος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Ολυμπία είναι εκτός Πελοποννήσου και γιατί οι σύγχρονοι Αχαιοί δεν είναι Πελοποννήσιοι. Κανένας επίσης δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Λουτράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι, που εκτείνονται στη γεωγραφική ενότητα της Στερεάς Ελλάδας.

Η «δημιουργική γεωγραφία» ενδεχομένως να εξυπηρετούσε στο παρελθόν είτε τα μικροσυμφέροντα των κοτζαμπάσηδων είτε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ανόητων πολιτικών. Τον 21ο αιώνα η τριχοτόμηση της Πελοποννήσου εμποδίζει την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς και θέτει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

 lathanasis@yahoo.gr