Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 17:46

Καθεστώς παρακμής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Γράφτηκε από τον

Καθεστώς παρακμής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Με αμείωτο ενδιαφέρον, από την δεκαετία του 1980 που ήμουν μαθητής έως σήμερα, παρακολουθώ τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και όλα αυτά τα χρόνια αναρωτιέμαι αν αυτοί που τις σχεδιάζουν είναι πραγματικά άσχετοι ή αν απλώς εκφράζουν -με το αζημίωτο- οικονομικά συντεχνιακά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ προσχηματικό ακόμα και το δημόσιο διάλογο που γίνεται για την παιδεία, αφού κανένας δεν λέει τη σκληρή αλήθεια για όσα συμβαίνουν από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ετσι λοιπόν πολλοί ασχολούνται με τους αιώνιους φοιτητές αλλά ελάχιστοι ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν καθηγητές αυτοί που θέλουν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ αιώνιους φοιτητές για να κάνουν απερίσπαστοι τις εξωτερικές δουλειές τους. Πολλά επίσης έχουν γραφτεί για τις φοιτητικές παρατάξεις και το ρόλο που διαδραματίζουν στη διοίκηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ελάχιστοι εστιάζουν στο κομματικό διαβατήριο των καθηγητών που οδηγεί σε κυβερνητικές θέσεις. 

Αν θέλουμε λοιπόν να πούμε ολάκερη την αλήθεια, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ταγκό της διαφθοράς στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ χορεύεται από το ζευγάρι των καθηγητών και των φοιτητών κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των διοικητικών υπαλλήλων, που έχουν πολλούς λόγους να παραμένουν σιωπηλοί. Οι φοιτητές μέσω των παρατάξεων “πωλούν” ψήφους και “αγοράζουν” μεταπτυχιακά, που οδηγούν σε θέσεις πανεπιστημιακών καθηγητών ώστε να μπορούν στη συνέχεια με τη σειρά τους να “πωλούν” μεταπτυχιακά σε φοιτητές. Παράλληλα όποιος γίνει καθηγητής, θα προσπαθήσει στο όνομα μιας απροσδιόριστης αλληλεγγύης να βολέψει όσο το δυνατόν περισσότερους συγγενείς, φίλους και κομματικούς συνοδοιπόρους. Κάπως έτσι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ γέμισαν με καθηγητές που θεωρούν ότι η αναξιοκρατία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κίνηση της οικονομίας και ότι η διαφθορά είναι το λάδι που κινεί τα γρανάζια της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως δεν είναι όλοι οι καθηγητές διεφθαρμένοι. Ετσι και αλλιώς παντού υπάρχουν εξαιρέσεις. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι έντιμοι Ελληνες καθηγητές διδάσκουν στο… εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την ελληνική πραγματικότητα. Ετσι στην Ελλάδα οι έντιμοι είναι μειοψηφία και δεν έχουν τη δύναμη που απαιτείται για να συγκρουστούν με το καθεστώς της παρακμής. 

Κατά τα άλλα χθες είχαμε φοιτητικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή το… καθεστώς.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 17:46