Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 17:01

Η φύλαξη των σχολείων ως... κοινωνική εργασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Η φύλαξη των σχολείων ως... κοινωνική εργασία

Σύμφωνα με προχθεσινή απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τοποθετούνται 18 σχολικοί φύλακες σε 15 σχολεία της Καλαμάτας, με ωράριο εργασίας από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και «κατά περίπτωση περιοδικά με νυκτερινό ωράριο».

Ουσιαστικά δηλαδή θα φυλάσσονται τα μισά σχολεία της πόλης το απόγευμα και το βράδυ, ενώ θα γίνονται και ορισμένες περιπολίες τη νύχτα. Τις ίδιες ώρες τα άλλα μισά σχολεία θα παραμείνουν αφύλακτα. Επίσης, οι διαρρήκτες και οι ταραξίες κατά τη θερινή περίοδο θα μπορούν να κάνουν εντελώς ανενόχλητοι τη... δουλειά τους από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι που πιάνουν δουλειά οι σχολικοί φύλακες. 

Για να φυλαχθούν όλα τα σχολεία της Καλαμάτας με δημοτικούς φύλακες, όλες τις ώρες, θα χρειαζόταν να προσληφθούν 25-30 υπάλληλοι επιπλέον· αλλά σε αυτή την περίπτωση η μισθοδοσία τους μάλλον θα κόστιζε πολύ περισσότερο από τυχόν ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν οι εξωσχολικοί ταραξίες και οι «αγανακτισμένοι» μαθητές. 

Ετσι λοιπόν, κι επειδή δεν υπάρχουν και πολλά χρήματα, ο Δήμος Καλαμάτας φυλάει τα μισά σχολεία της πόλης κατά το 1/3 του εικοσιτετραώρου, προσφέροντας εργασία σε 18 δημότες. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση, για να λύσει το πρόβλημά της στο πλαίσιο ενός ασαφούς προγράμματος κινητικότητας, επέλεξε να καταργήσει τους σχολικούς φύλακες χωρίς να έχει σχέδιο για τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων. Το μόνο που κατόρθωσε τελικά είναι να στρέψει εναντίον της όσους έχασαν τη δουλειά τους - και τίποτα περισσότερο. Τίποτα περισσότερο δεν πρόσφεραν επίσης στην ελληνική κοινωνία οι γραφειοκράτες της τρόικας, οι οποίοι ενέκριναν το σχέδιο κινητικότητας που αρκετές φορές προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα από όσα προσπάθησε να λύσει. 

Κανένας πάντως δεν προσπάθησε να σκεφτεί τρόπους να φυλάσσονται όλα τα σχολεία της Καλαμάτας χωρίς να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Δυστυχώς, όλοι αυτοί που πιπιλάνε γενικώς και αορίστως την καραμέλα των μεταρρυθμίσεων χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα, νοιάζονται περισσότερο για τη διατήρηση της δικής τους καρέκλας και ελάχιστα για την υλοποίηση αλλαγών προς όφελος της κοινωνίας. Αν δεν νοιάζονταν μόνο για την καρέκλα τους, θα είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας σε όλα τα σχολεία ώστε να είναι εύκολος ο 24ωρος έλεγχος από 2-3 υπαλλήλους. Εννοείται ότι οι υπόλοιποι φύλακες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για παράδειγμα στη Δημοτική Αστυνομία, ώστε να απαλλαγεί η Τροχαία από τον έλεγχο της στάθμευσης και να ασχοληθεί με βαρύτερες παραβάσεις που στοιχίζουν ζωές. 

Κάπως έτσι, με μια τέτοια λογική, θα μπορούσε σιγά σιγά να εκσυγχρονιστεί η οικονομία χωρίς ανθρωποθυσίες και... θεωρίες συνωμοσίας. 

Γιατί δεν μπαίνουν κάμερες στα σχολεία; Ρωτήστε τους αιρετούς. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 14:32

NEWSLETTER