Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 17:14

Πλειοδοτικός διαγωνισμός ακοστολόγητων προτάσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ακοστολόγητων προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξελίχτηκε η συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Ολοι, πλην του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανόλη Μάκαρη ο οποίος απλώς κατήγγειλε πως η συνάντηση «εξυπηρετεί μνημονιακούς και κομματικούς σκοπούς», πρότειναν δεκάδες μέτρα ανακούφισης των δημοτών, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να κοστολογήσει τις προτάσεις ή να προτείνει πηγές χρηματοδότησης. 

Πιστός στο ιδεολόγημα «καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και υγιής», ο Π. Νίκας άνοιξε την κουβέντα ζητώντας χρήματα από το... κράτος σε περίπτωση που ακυρωθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ λόγω εξόδου της χώρας από το ευρώ. Προφανώς, και ο δήμαρχος Καλαμάτας ανήκει σ' αυτούς που πιστεύουν ότι το κράτος διαθέτει μια μηχανή που κόβει χρήμα, κι άρα το μόνο που απαιτείται είναι να δοθεί μια εντολή για να πάρει μπροστά η χρηματομηχανή. Σε κάθε περίπτωση όμως -και ανεξάρτητα από τα “οράματα” του Νίκα- δύσκολα θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί με υπαλλήλους που θα πληρώνονται με IOU ή με πληθωριστικές δραχμές χωρίς αντίκρισμα στα καταστήματα. 

Από εκεί και πέρα, όλα αυτά που προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας (πλην της μείζονος που απλώς συνεχίζει την αντιμνημονιακή της πορεία) είναι πολύ ωραία, αλλά έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: Χρειάζονται... χρήματα για να υλοποιηθούν. 

Δυστυχώς, οι αυτοδιοικητικοί έχουν ξεμείνει στην εποχή της δανειακής ευημερίας και διαφωνούν ακόμα για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων. Κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν βέβαια κι αυτοί, όπως το συνειδητοποίησαν και οι πολιτικοί της κεντρικής σκηνής, ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθούν ότι είναι τελείως άσκοπη η συζήτηση για μέτρα ανακούφισης που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθούν ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την εξεύρεση νέων πόρων. 

Μέχρι τότε, και στο δρόμο προς το... Καστελόριζο της αυτοδιοίκησης, δυστυχώς θα συνεχίζεται ο πλειοδοτικός διαγωνισμός ακοστολόγητων προτάσεων.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 15:11