Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 20:14

Φορολογική εξόντωση των μικροϊδιοκτητών αγροτικής γης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

«Εχουμε στόχο να προωθήσουμε τη διάκριση των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα, και σ’ αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική»: Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές από το γεωργικό εισόδημα των υπόλοιπων καλλιεργητών. 

Υπενθυμίζουμε ότι στα άμεσα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο είναι η αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο. Σε επόμενη φάση, πιθανά το φθινόπωρο, θα διπλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος στους αγρότες καθώς θα πάει από το 13% στο 26% (όσο και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες) και θα τριπλασιαστούν οι εισφορές τους στον ΟΓΑ. Με 26% θα φορολογηθούν -για πρώτη φορά- και οι κοινοτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.   

Είναι προφανές ότι η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος και της επιδότησης με συντελεστή 26% θα καταστήσει ασύμφορη την καλλιέργεια μικρών εκτάσεων. Ετσι, οι μικροϊδιοκτήτες θα αναγκαστούν είτε να πουλήσουν τα χτήματά τους είτε να τα ενοικιάσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Με δεδομένο μάλιστα τον ΕΝΦΙΑ για τα αγροκτήματα, είναι σίγουρο ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα... σκοτώσουν την περιουσία τους για να μην πνιγούν από τους φόρους. 

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Μεσσηνία, όπου οι περισσότεροι καλλιεργητές είναι ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων - σε αντίθεση π.χ. με τους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου και της Μακεδονίας που έχουν στην κατοχή τους εκατοντάδες στρέμματα. 

Κλείνοντας λοιπόν εδώ αυτό τον πρώτο σχολιασμό για το θέμα που θα κυριαρχήσει στη μεσσηνιακή επικαιρότητα τους επόμενους μήνες, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, όσο άδικη ήταν η προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών τα προηγούμενα χρόνια, άλλο τόσο άδικη είναι τώρα η φορολογική εξόντωση των μικροϊδιοκτητών αγροτικής γης. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 20:19