Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 17:08

Βαρίδια από το παρελθόν ή ψηφοδέλτια της νίκης;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ομάδα που νικάει δεν αλλάζει, δηλώνουν οι προπονητές ποδοσφαίρου αλλά η θεωρία αυτή μάλλον δεν ισχύει στην πολιτική αφού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να μην αλλάξει τους υποψήφιους βουλευτές που “μαύρισαν” οι ψηφοφόροι τον Ιανουάριο. Οπως φαίνεται ο κ. Μεϊμαράκης προτίμησε να διατηρήσει την ηρεμία του κόμματός του εκτιμώντας ότι η ανανέωση μόνο προβλήματα θα προκαλέσει σε μια περίοδο που το εκλογικό σώμα αναζητά απάνεμο λιμάνι για να ξεκουραστεί από το κουραστικό ταξίδι της επτάμηνης διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Με στόχο την εκλογική νίκη ο κ. Μεϊμαράκης πράττει άριστα αφού οι “βετεράνοι” υποψήφιοι γνωρίζουν τις κακοτοπιές της προεκλογικής εκστρατείας και μπορούν να προσφέρουν στη Νέα Δημοκρατία τις ψήφους που απαιτούνται για να προσπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα όμως θα αρχίσουν την επομένη των εκλογών καθώς υπάρχει κίνδυνος οι παλιοί βουλευτές να ζητούν “εκπτώσεις” στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όπως ζητούσαν και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να μην συγκρουστούν με τα συμφέροντα της εκλογικής τους πελατείας.

Με άλλα λόγια: Πολλοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν το ομολογούν, σκέφτονται σαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο αλλά δεν θέλουν να το εφαρμόσουν. Σκεφτείτε μόνο πόσοι “γαλάζιοι” βουλευτές στήριξαν δημοσίως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και θα αντιληφθείτε αμέσως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επικοινωνιακό πάρτι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο. 

Σε κάθε περίπτωση όμως οι συνήθεις ύποπτοι από το παρελθόν δεν πρόκειται να ανακόψουν το ρεύμα της επιστροφής των “γαλάζιων” ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και απογοητεύτηκαν γρήγορα από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως προβληματίζουν πολλούς κεντρώους και αριστερούς ψηφοφόρους που ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν… πρώτη φορά Δεξιά για να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς κεντρώους και αριστερούς που διαβάζουν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις για να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία ή κεντροαριστερό κόμμα. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιλέγοντας να μην αλλάξει τα ψηφοδέλτια απευθύνεται κυρίως στους πρώην ψηφοφόρους της αφήνοντας τους κεντρώους και τους αριστερούς να προβληματίζονται για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Από εκεί και πέρα η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη θα κριθεί αρχικώς στην κάλπη και οριστικώς από το αν θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 17:09