Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 17:06

Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του περιφερειακού 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η προοπτική ολοκλήρωσης του περιφερειακού της Καλαμάτας εντός του επόμενου οκταμήνου βρίσκει μάλλον απροετοίμαστη τη δημοτική αρχή, αν και είχε πολλά χρόνια στη διάθεσή της για να μελετήσει τις αλλαγές που θα σημειωθούν στη ζωή της πόλης, ώστε να λάβει αποφάσεις που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις και θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη.

Συγκεκριμένα έχω την εντύπωση ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την ένταξη του περιφερειακού στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης με λογική τροχονόμου, αγνοώντας ταυτόχρονα τις αλλαγές που θα συντελεστούν στον εμπορικό χάρτη της πόλης. Γι' αυτό έχουμε ακούσει πολλές φορές το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να μιλά για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά ούτε μια φορά για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τη λειτουργία του περιφερειακού. 

Με άλλα λόγια:  Η δημοτική αρχή εξετάζει κυκλοφοριακές λύσεις για τις οδούς Αθηνών, Αρτέμιδος και Βασιλέως Γεωργίου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η δραματική μείωση της κυκλοφορίας στο Ασπρόχωμα και στη Νέα Είσοδο, που θα πάψει να είναι όχι μόνο νέα αλλά και είσοδος της Καλαμάτας. Βεβαίως ίσως η δημοτική αρχή να πιστεύει ότι εξαιτίας των διοδίων πολλοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις παλιές εισόδους της πόλης και ότι δεν θα προκληθεί κανένα πρόβλημα. Υπενθυμίζω όμως ότι όταν παραδόθηκε το τμήμα από την Τσακώνα έως την Θουρία, ενώ πολλοί δήλωναν ότι θα πηγαίνουν από τον παλιό δρόμο λόγω των διοδίων, τελικώς πάνε από τον καινούργιο προτιμώντας την ασφάλεια του αυτοκινητόδρομου. Το ίδιο θα συμβεί και όταν παραδοθεί στην κυκλοφορία ο περιφερειακός. Στην αρχή από συνήθεια αρκετοί θα χρησιμοποιούν τις παλιές εισόδους της πόλης αλλά σταδιακά η κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα και στην Ηρώων Πολυτεχνείου θα νεκρώσει. 

Οταν νεκρώσει η κυκλοφορία στο Ασπρόχωμα, η δημοτική αρχή θα αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή σε γκέτο και ότι οι άδειοι δρόμοι θα παραδοθούν στο έλεος αυτών που σήμερα κάνουν ανεξέλεγκτοι παντιές ανάμεσα στα αυτοκίνητα των μπαλαμών. 

Οταν θα πάψει η Ηρώων Πολυτεχνείου να είναι βασική είσοδος και έξοδος της Καλαμάτας, πολλές από τις επιχειρήσεις εκατέρωθεν του δρόμου είτε θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού στέγη είτε θα βάλουν λουκέτο παρότι έχουν πληρώσει πανάκριβα το οικόπεδο για τη στέγασή τους. 

Και τι πρέπει να γίνει; Να μην παραδοθεί στην κυκλοφορία ο περιφερειακός; Φυσικά και πρέπει να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ομως η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει πρώτα από όλα την εμπορική αναβάθμιση της σημερινής Νέας Εισόδου και την οικιστική αναβάθμιση του Ασπροχώματος. Δυστυχώς όμως δεν έχει στα χέρια της το βασικό εργαλείο για την αναβάθμισή τους, καθώς έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που η ίδια ψήφισε. Ετσι σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα προβλήματα που θα προκαλέσει η υποβάθμιση του Ασπροχώματος και της Νέας Εισόδου. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 17:07