Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 12:52

Στο ίδιο έργο θεατές μέχρι τελικής πτώσεως

Γράφτηκε από τον

Στο ίδιο έργο θεατές μέχρι τελικής πτώσεως

Από το 2006 οι “κακές γλώσσες” διαδίδουν στα καφενεία ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας διαπραγματεύτηκε τις ψήφους της δεύτερης Κυριακής με τοπικούς παράγοντες του Ασπροχώματος και της Βέργας τάζοντας να μην ανοίξει η ΜΟΛΑΚ και να πολεοδομηθούν οι δύο κοινότητες, με όρους που συμφέρουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ακόμα και αν υπάρξει έλλειμμα γης για κοινόχρηστους χώρους. Δυστυχώς μέχρι τώρα η δημοσιογραφική έρευνα σταματά στην καταγραφή αυτών των φημών, αφού καμιά πλευρά από αυτές που φέρονται να διαπραγματεύτηκαν δεν έχει λόγο να αποκαλύψει το περιεχόμενο των προεκλογικών συνομιλιών. 

 Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι η ΜΟΛΑΚ δεν λειτούργησε και ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν δείχνει καμία διάθεση να πάει κόντρα στους κατοίκους του Ασπροχώματος που ζητούν να γίνει η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 παρά το έλλειμμα των 120 στρεμμάτων στους κοινόχρηστους χώρους. Στην απέναντι όχθη η Διεύθυνση Πολεοδομίας και το ΤΕΕ υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι η πράξη εφαρμογής πρέπει να γίνει με τον 4315 του 2014. Ουσιαστικά οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν να γίνει η πράξη εφαρμογής με το νόμο 4315 του 2014, αλλά επειδή οι κάτοικοι προτιμούν να γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 για να μην εισφέρουν μεγάλες εκτάσεις, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να “θυσιάσει” τις επιστημονικές απόψεις στο βωμό της “λαϊκής βούλησης”. 

Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να γράψει κάποιος χιλιάδες λέξεις και δεκάδες άρθρα για τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη “λαϊκή βούληση” από το “λαϊκισμό”,  αλλά μάλλον δεν έχει κανένα νόημα γιατί ως γνωστόν: "Οταν θέλει η νύφη (δημοτική αρχή) και ο γαμπρός (τοπική κοινωνία) τύφλα να έχει ο πεθερός (επιστημονική κοινότητα)". Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα παραστεί η διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτα Κουράκλη και ποια στάση θα τηρήσει αν η δημοτική αρχή αγνοήσει παντελώς την υπηρεσιακή της εισήγηση. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την πράξη εφαρμογής. Θα δούμε λοιπόν την Πέμπτη αν θα κρυφτεί για μια ακόμα φορά καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ή αν θα ασκήσει γόνιμη αντιπολίτευση επιλέγοντας νόμο για την πράξη εφαρμογής. 

 Οι Κασσάνδρες προβλέπουν ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου θα γνωμοδοτήσει να γίνει η πράξη εφαρμογής με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, ότι η αντιπολίτευση δεν θα πάρει ξεκάθαρη θέση και ότι η διευθύντρια της Πολεοδομίας θα συνεχίσει το έργο της αδιαφορώντας για την απόρριψη της υπηρεσιακής της εισήγησης. Στη συνέχεια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακυρώσει την πράξη εφαρμογής και έτσι θα συνεχιστεί στο Ασπρόχωμα η εκτός σχεδίου δόμηση και το χωροταξικό μπάχαλο. Στο ίδιο έργο θεατές μέχρι τελικής πτώσεως. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 12:56