Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 20:01

Οι πολίτες πληρώνουν εμμονές και αυταπάτες 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι πολίτες πληρώνουν εμμονές και αυταπάτες 

Μόνο μελαγχολικές σκέψεις προκαλεί στους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου η είδηση για την πρόοδο των εργασιών στην Ιόνια Οδό, αφού ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία και έτσι ο οδικός άξονας της Δυτικής Ελλάδας θα παραμείνει μισός.

Ετσι από την άνοιξη του 2017 τα 196 χιλιομέτρα της διαδρομής Αντίρριο - Ιωάννινα θα διανύονται με ασφάλεια σε 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ το αγωνιώδες ταξίδι των 216 χιλιόμετρων της διαδρομής Πάτρα - Καλαμάτα θα συνεχίσει να διαρκεί τουλάχιστον 3 ώρες. Βεβαίως του χρόνου υπάρχει ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος -  Πάτρα και τότε μάλλον θα συμφέρει να ταξιδεύουμε για Γιάννενα μέσω… Κορίνθου. Αν ήμουν λαϊκιστής ή ήθελα να κάνω πλάκα στο γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, θα έγραφα ότι επίτηδες αδιαφορεί για το Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα προκειμένου να περνούν από την εκλογική του περιφέρεια, την Κόρινθο, οι οδηγοί της Νότιας Πελοποννήσου. 

Πέρα όμως από την πλάκα, για την καθυστέρηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα ευθύνονται όχι μόνο οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και όλα τα κόμματα που δεν κατάλαβαν ότι η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί. Μεγάλη επίσης ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών που δεν στήριξαν νομικά την κατασκευή του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν υποστήριζαν νομικά ότι τυχόν ακύρωση της κατασκευής του δρόμου συνεπάγεται απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποσυρόταν σε χρόνο ρεκόρ. Τεράστιες είναι επίσης οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά και ειδικά του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη που απένταξε το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα από τη σύμβαση παραχώρησης πιστεύοντας ότι θα γίνει με διαγωνισμό. Οσοι υποστηρίξαμε τότε ότι δε αρκούν οι καλές προθέσεις, δεν εισακουστήκαμε και έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουν δημοπρατηθεί μόνο 2 από τα 8 τμήματα του Πάτρα - Πύργος και να αγνοείται η τύχη τόσο του Πύργος - Καλό Νερό όσο και του Καλό Νερό - Τσακώνα. Βεβαίως για να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, χρειάστηκε να βάλει το χεράκι της η σημερινή τραγική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και να ακυρώσει το διαγωνισμό του Πάτρα - Πύργος προκειμένου προκηρύξει 8 διαγωνισμούς. Σε άλλες χώρες πιθανώς κάποιος εισαγγελέας να έψαχνε στο λεξικό τον ορισμό της λέξης “κατάτμηση”. Στην Ελλάδα όμως τις εμμονές και τις αυταπάτες, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν τις πληρώνουν οι πολιτικοί. Τις πληρώνουν οι πολίτες και μάλιστα πολύ ακριβά.  Ετσι λοιπόν οι πολίτες της Νότιας Πελοποννήσου μετά τις αποζημιώσεις στο “Μορέα” καλούνται να πληρώσουν και την καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. 

Υ.Γ. 1. Αλήθεια ο “Μορέας” τι θα μελετήσει στο Καλό Νερό - Τσακώνα; 

Υ.Γ. 2. Πολλές φορές έχω υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος έκανε πολιτική καριέρα καταθέτοντας ερωτήσεις για τους αυτοκινητόδρομους. Οφείλω να ομολογήσω ότι τον αδίκησα, καθώς οι σημερινοί βουλευτές ούτε ερωτήσεις δεν κάνουν. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 13:25

NEWSLETTER